Aha! radí: Jak číst faktury za plyn | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Aha! radí: Jak číst faktury za plyn

Vyznat se ve faktuře za plyn není nic jednoduchého.
Vyznat se ve faktuře za plyn není nic jednoduchého. (Profimedia.cz)

Zákazníci plynárenských společností dostávají v těchto týdnech pravidelné roční vyúčtování za plyn. Vyznat se ale ve změti nejrůznějších zkratek a označení není vůbec jednoduché. A do budoucna bude počítání ještě obtížnější.

Dodavatelé plynu musejí totiž od ledna na faktury promítnout novou položku, která sice plyn takřka nezdraží, ale na konečném vyúčtování musí být. Jde o poplatek operátorovi trhu – státem vlastněné společnosti OTE.

Podobnou sazbu už přitom platíme u elektřiny. Za jednu megawatthodinu si bude OTE účtovat 1,01 Kč. Při průměrné spotřebě např. 3000 m3 plynu pro vytápění a vaření v rodinném domku tak OTE zatíží vaše faktury zhruba o třicet korun ročně. Ceny plynu se oznamují vždy na čtvrtletí, ty nové oznámí distributoři 1. dubna.

Co znamenají jednotlivé položky?
Na trhu s plynem působí tři distributoři – Pražská plynárenská, RWE a E.ON. Podívejte se, co znamenají jednotlivé položky na faktuře za plyn. Neuvádíme jen fakturu společnosti E.ON, která momentálně není k dispozici.

Kliknutím zvětšete

Otázky a odpovědi
  • Jak často chodí domácnostem vyúčtování za plyn?
    Vyúčtování spotřeby zemního plynu obdrží zákazník jednou za cca rok (může to být dle realizace odečtu například i za třináct měsíců), podle platné legislativy však nejméně jednou za 18 měsíců.
  • Musí být zákazník odečtu plynu přítomen, nebo je možné udělat samoodečet?
    V případě, že zákazník nemůže být ve stanoveném termínu přítomen na odběrném místě a plynoměr není volně přístupný, má možnost nahlásit stav svého měřidla tzv. samoodečtem.
  • Jaké údaje z plynoměru mám pak uvést?
    Pro nahlášení samoodečtu musí být z plynoměru odečten stav plynoměru v celých m³, tj. jen čísla vlevo do desetinné čárky, je třeba uvést i číslo plynoměru.
  • Proč se měří spotřeba plynu na plynoměru v m³ a ve vyúčtování je uvedena i spotřeba v MWh?
    Společnostem to ukládá platná legislativa. Jde o objektivnější způsob vyhodnocování spotřeby. Z hlediska zákazníka je »spravedlivější«, protože eliminuje možné kolísání kvality zemního plynu v průběhu odečtového období a zákazník tak hradí jen skutečně dodanou energii.
  • Jak často se mění ceny plynu?
    Prodejní ceny zemního plynu pro domácnosti se upravují zpravidla čtyřikrát ročně. Poslední změna proběhla k 1. lednu, kdy plyn nepatrně zlevnil, úspora mohla být ještě vyšší, ale kvůli změně DPH z 19 % na 20 % nebyla nakonec tak výrazná.
  • Co dělat, když číslům na faktuře vůbec nerozumím a chci si je nechat vysvětlit?
    Plně k dispozici jsou vám pro tento účel pracovníci zákaznické linky nebo obchodních kanceláří, popř. jsou vysvětlivky k faktuře k dispozici na webových stránkách příslušných dodavatelů.
    Pražská plynárenská: www.ppas.cz, tel. 840 555 333
    RWE: www.rwe.cz, tel. 840 11 33 55
    E.ON: www.eon.cz, tel. 840 111 333
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.