Bacha! Letí sníh! Obleva může za úrazy i statisícové škody | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Bacha! Letí sníh! Obleva může za úrazy i statisícové škody

Majitelé domů upozorňují na nebezpečný sníh ze střech, jak se dá.
Majitelé domů upozorňují na nebezpečný sníh ze střech, jak se dá.  (Aha! – Martin Přibyl, Dan Černovský, Karel Kopáč)

V posledních dnech se kvůli oteplení trhá sníh na střechách a ničí všechno, co mu přijde do cesty. Přibývá úrazů, nebezpečných zranění a také hmotných škod. V úterý spadl rampouch na ani ne ročního kojence v kočárku v Praze a chlapce (9) zranil padající sníh ze střechy školy na Táborsku. Stav obou dětí je stále velmi vážný. I včera vyjížděly záchranky k úrazům, které měl na svědomí padající sníh a led. Práci mají ale i autoservisy a pojišťovny. Na stovkách aut, na která se sesypala mrazivá lavina ze střech, se sčítají obrovské škody.

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete

Co dělat, když vás zraní sníh?+ Další rady

Upadli jste na uklouzaném chodníku? Spadl na vás ze střechy sníh? Nebo jste majitelem domu, ze kterého visí ledové rampouchy a vy nevíte co s tím? Tady jsou rady co dělat:

Sníh mi poškodil auto
  • Najdete-li své auto zničené od padajícího sněhu nebo ledu, škodu důkladně nafoťte. U své pojišťovny uplatněte havarijní pojistku.
  • Pokuste se sehnat přímého svědka pojistné události.
  • Vyhledejte majitele domu, ten nese odpovědnost. Společně kontaktujte pojišťovnu.
Zranil mě padající sníh
  • Pokuste se sehnat svědka události, nechte si nafotit svoje zranění. Po ošetření uschovejte veškerou zdravotnickou dokumentaci. Kontaktujte majitele domu a pojišťovnu. Pokud budete zraněni těžce, například kusem ledu, kontaktujte po návštěvě nemocnice policii.
Uklouzli jste na chodníku...
  • Když upadnete na chodníku kvůli sněhu či náledí, platí stejná pravidla. Tedy sežeňte si kontakt na svědky, kteří viděli váš pád a potvrdí vám ho. Pokud není v okolí nikdo, místo úrazu alespoň vyfotografujte.
  • Poté, co se necháte ošetřit lékařem, kontaktujte obecní nebo městský úřad. Ten by vám měl uhradit vzniklou škodu.
Patří vám dům, ze kterého padá sníh...
  • Majitelé domu nesou za padající sníh a rampouchy odpovědnost. Jejich povinností je zajistit, aby ze střech nevisel led nebo sníh, který může spadnout a někoho či něco poškodit.
  • V případě nehody musí škodu uhradit majitel domu ze své odpovědnostní pojistky. Pokud ji nemá uzavřenou, bude platit »ze svého«.
Takhle ničí tání auta

Zasněžená města a vesnice připomínaly v posledních dnech obrázky malíře Josefa Lady. Romantika se však postupně vytrácela s přibývajícím sněhem a zcela zmizela s oblevou. Chodníky se změnily v kluziště, přijít domů se suchými botami je nemožné. A ulice připomínají vrakoviště, stovky aut zničil led a sníh padající ze střech. Posuďte sami...

Kliknutím zvětšeteKliknutím zvětšeteKliknutím zvětšete
Přijdou mrazy...

V příštích dnech nás čekají pořádné mrazy! Přes den bude -7 a v noci teplota klesne až na -18 stupňů. To by mělo vydržet do konce ledna. V únoru ovšem přijde oteplení až na šest stupňů. Sněžit by mělo už jen na horách, v nížinách se dočkáme deště a oblačné oblohy. „Příštích třicet dní bude srážkově průměrných, ale teplotně nadprůměrných,“ potvrzuje Dagmar Honsová z Meteopressu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.