Haiti šestý den po zemětřesení: Lynčování a rabování! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Haiti šestý den po zemětřesení: Lynčování a rabování!

Trest za rabování. Nahý obviněný je vlečen ulicemi Port-au-Prince a ubit.
Trest za rabování. Nahý obviněný je vlečen ulicemi Port-au-Prince a ubit. (ČTK/AP)

Na zemětřesením poničeném Haiti se život zcela vymkl kontrole. Mohutné otřesy, které v úterý zasáhly karibskou republiku, si podle odhadů vyžádaly až 200 000 mrtvých. Bezpečnostní složky přestaly existovat. Davy rabují obchody, a kdo je chycen při rabování, je na místě zlynčován. Do PortauPrince navíc vtáhly gangy, které se vládě během uplynulých let podařilo vytlačit ven z města.

Ozbrojenci vstoupili do města jako armáda. V autech a na motorkách, se zbraněmi, které zčásti ukradli policii a armádě. Spolu s nimi řádí v ulicích nejméně 3000 vězňů, které osvobodily bortící se zdi státního vězení. Ti se ihned »vyrovnali« se svou minulostí tím, že pronikli do trosek ministerstva spravedlnosti a zničili všechny záznamy o svých zločinech. Velitel policie jim slibuje odvetu, ale tomu se vzhledem k okolnostem jenom smějí. Obyvatelé netrpělivě čekají na příchod dalších vojáků z USA, kterých by zde po pondělí mělo být už 10 500.

Nová čistička vody poskytuje 300 000 litrů pitné tekutiny denně a včera bylo dovezeno 600 000 denních dávek potravin. Ani to však nestačí. Potřebných jsou nejméně 3 miliony.

Vedle zmaru a beznaděje se objevují stále nové příběhy záchrany. Dvouletou holčičku se podařilo vyprostit z trosek po víc než třech dnech.

Po více než 100 hodinách pak záchranáři našli v sutinách hotelu jeho přeživší majitelku Nadine Cardosovou (62).

Další dvě živé děti (9, 11) objevili ruští záchranáři. Bylo potvrzeno, že mezi oběťmi zemětřesení je i šéf mise OSN na Haiti Hedi Annabi. Při otřesech zcela jistě zahynulo 112 cizinců, další dva tisíce se pohřešují. Nejvíce pohřešovaných – 1362 – hlásí Kanada.

Každý sám za sebe. Rabování zachvátilo město a lidé berou úplně všechno.

 

 

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.