Pozor! Nebezpečí pádu rampouchů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Pozor! Nebezpečí pádu rampouchů!

Na rampouchy byste měli povolat specializovanou firmu.
Na rampouchy byste měli povolat specializovanou firmu. (ČTK/René Fuger)

Ze střechy vám výhružně trčí špičaté rampouchy a vy si myslíte, že vám musí pomoci hasiči? Omyl! Led i sníh na střeše je povinen odstranit majitel nemovitosti. Hasiči se starají pouze o nemocnice, školy a další veřejné budovy. K soukromým objektům byste měli zavolat specializovanou firmu. Ta si pak účtuje až 900 korun za hodinu práce.

Ze střechy vám výhružně trčí špičaté rampouchy a vy si myslíte, že vám musí pomoci hasiči? Omyl! Led i sníh na střeše je povinen odstranit majitel nemovitosti. Hasiči se starají pouze o nemocnice, školy a další veřejné budovy. K soukromým objektům byste měli zavolat specializovanou fi rmu. Ta si pak účtuje až 900 korun za hodinu práce.

Pokud padající kus ledu někomu poškodí majetek či zraní chodce, škodu musí uhradit majitel domu. Hasiči zasáhnou pouze ve výjimečných situacích, pokud usoudí, že je ohroženo zdraví většího množství osob. „Pokud rampouchy visí nad frekventovanou ulicí a hasiči právě nemají jiné povinnosti, tak je odstraníme. Naše povinnost to ale není,“ říká mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Posouzení konkrétních případů záleží na jednotlivých hasičských útvarech. Ve městech je větší pravděpodobnost, že zasáhnou. Na vesnicích si často musí poradit lidé sami, protože »jejich« rampouchy větší množství lidí neohrožují. Například ve Zlínském kraji vyhodnotí hasiči jako oprávněnou jen desetinu žádostí majitelů nemovitostí.

Jak na rampouchy?
  • Kliknutím zvětšetePokud máte zkušenosti, nemusíte si od firmy najímat pracovníky. Stačí vám pronajmout si vysokozdvižnou plošinu.
  • Zvolte si spolupracovníka, který bude situaci jistit ze země a pohlídá, aby pod střechou nikdo neprocházel.
  • Po střeše se nikdy nepohybujte bez spolehlivého jištění.
  • Pokud leží na střeše vrstva sněhu, odstraňte nejdřív ji.
  • Rampouchy srážejte dlouhou tyčí nebo třeba lopatou.
  • Dávejte také pozor na zaparkovaná auta. Pokud možno nechte prostor před domem úplně vyklidit.
Meteorologové: V neděli nás zase zasype sníh

Sněhová nadílka z minulého týdne nestačila ještě roztát a zítra už se bude sypat další příděl. Dnes budou sněhové přeháňky pouze občasné. Zatažená obloha se však projasní jen na horách. Noční teploty se budou pohybovat mezi minus pátým a minus jedním stupněm. Přes den rtuť teploměru vyšplhá až k nule. „Od dnešního do zítřejšího večera očekáváme v Čechách i na Moravě silný vítr, takže se mohou zejména na horách tvořit na silnicích sněhové jazyky. Navíc hrozí mrznoucí srážky,“ varuje Jan Šrámek z Českého hydrometeorologického ústavu. V neděli bude sněžit nejprve na horách, později i v nížinách. Teploty v noci klesnou až k minus sedmi stupňům. V pondělí budou sněhové přeháňky zvolna ustávat. Navíc se oteplí a teploměr přes den ukáže jeden stupeň nad nulou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.