Nová ochrana proti pneumokoku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Nová ochrana proti pneumokoku

Fotografie
Fotografie (internal)

Čeští lékaři mají od včerejška novou možnost, jak chránit děti proti nebezpečným pneumokokům – bakteriím, které způsobují záněty středního ucha či nosních dutin, ale i velmi nebezpečné záněty plic a mozkových blan.

Právě záněty mozkových blan jsou u malých dětí velmi rizikové a přes nejmodernější léčbu jim 10 až 20 %dětí podlehne. Další velká skupina je odnese trvalými následky – ztrátou sluchu či nedoslýchavostí. Dosud byly na trhu dvě vakcíny, třetí byla v Česku registrována včera. „Nová 13valentní vakcína nabízí dětem lepší ochranu před 13 nebezpečnými kmeny pneumokoků než stávající konjugované vakcíny. Její zásadní výhodou je skutečnost, že jako jediná chrání před sérotypem 19A, jenž často způsobuje pneumokoková onemocnění, a navíc je mnohdy odolný vůči antibiotikům,“ uvedl profesor Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti.

Očkování je zadarmo

Očkování proti pneumokokům je v Česku pro děti očkované první dávkou mezi třetím a pátým měsícem věku zdarma. Bezplatné je i přeočkování ve dvou letech. Nový typ vakcíny zatím čeká na zařazení do bezplatného očkování. Podle výrobce probíhají jednání se zdravotními pojišťovnami a zdarma by měla být i tato novinka. Zatím je k dispozici za 1700 až 1800 Kč za 1 dávku, potřeba jsou 4.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.