Olizovali jsme zábradlí - Jako v Obecné škole! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Olizovali jsme zábradlí - Jako v Obecné škole!

Takhle olizovali zábradlí ve filmu.
Takhle olizovali zábradlí ve filmu. (Aha! – Martin Přibyl, ara)

Právě dnes poběží od 20 hodin na Nově už klasický film – Obecná škola. A s ní i nezapomenutelná scéna s olizováním zábradlí. „Je to pro vaše dobro!“ hlásá ředitel školy v podání Rudolfa Hrušínského, právě v momentě, kdy nezbedným chlapcům přimrzne jazyk k zábradlí a školník se jim snaží pomoct rozžhavenou letlampou. Jaké to ale doopravdy je olíznout zábradlí, když mrzne?

Redaktor Aha! to vyzkoušel! Aby byly dodrženy stejné podmínky jako měli hoši z Obecné školy, zkoušeli jsme najít totožné zábradlí, u kterého se scéna natáčela. To se nám nepodařilo, a tak jsme si našli zábradlí jiné. Důležité je, aby bylo pokud možno nenatřené a pořádně zmrzlé. Pak už našemu experimentu nic nebránilo. A jak to prožíval redaktor Aha!?

Kliknutím zvětšete

Funguje to! Ale musí být aspoň -6 °C!

Jazyk může ke kovovému zábradlí přimrznout údajně jen za určitých podmínek. „Byly dělány určité pokusy a sledování a z nich vyplývá, že jazyk může přimrznout při teplotách -6 °C. Jsou k tomu ale potřeba ještě další klimatické jevy, jako je vlhkost vzduchu alespoň 90 procent a ideální je to ráno, při polojasné obloze,“ vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová s tím, že ani mrznoucí mlha není špatná.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.