Pivo za volantem: POVOLENO?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pivo za volantem: POVOLENO?!

Fotografie
Fotografie (internal)

Zní to jako hádanka. Co se stane, když vypijete jednu desítku, usednete za volat a zastaví vás policie? Nic! Podrobíte se sice dechové zkoušce, jejíž výsledek bude asi 0,24 promile alkoholu v krvi. Pokud se však nepřiznáte, že jste popíjeli, opravdu vám nic nehrozí. Úřady totiž váš přečin kvůli nízkému překročení, které není průkazné, odloží. Mírně vyšší hladinu alkoholu v krvi chce proto u řidičů nově tolerovat i policie.

Od ledna platí nařízení, které přikazuje řidičům podrobit se při každé silniční kontrole dechové zkoušce. Díky tomu výrazně stoupl počet dopadených řidičů, kteří se před jízdou posilnili alkoholem. V mnoha případech pak ale čeká policisty zbytečné papírování, protože na řidiče s nízkým obsahem alkoholu stejně žádný postih nedopadne.

Zákon sice hovoří o absolutním zákazu alkoholu za volantem, ale praxe je jiná. Kvůli případům, kdy alkohol tester odhalí přítomnost alkoholu, ale při krevním testu se už neprokáže, by policie mírnou hladinu raději tolerovala, protože u těchto případů pak následné náklady ve výši 700 korun musí zaplatit sama policie.

Ta nechce kvůli alkoholu za volantem měnit zákony, má ale šalamounské řešení. Pomoci jí má podle Lidových novin Český metrologický institut, který testuje přístroje na měření alkoholu. Ten by mohl uvést, že naměřená hodnota pod 0,24 promile není průkazná. Následně by byl vydán pokyn dopravním policistům, kteří by hodnoty pod 0,24 promile začali ignorovat.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.