Porod století! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Porod století!

2 x IDENTICKÁ DVOJČÁTKA = čtyřčata. Britské sestřičky Heidi, Annabele, Hann ah a Jessica netuší, jak slavnými se hned po narození staly.
2 x IDENTICKÁ DVOJČÁTKA = čtyřčata. Britské sestřičky Heidi, Annabele, Hann ah a Jessica netuší, jak slavnými se hned po narození staly. (Isifa.com)

Britka Lisa Kellyová (35) si jako nejkrásnější dárek k Vánocům dala čtyři zdravé holčičky – Heidi, Annabell, Hannah a Jessiku. Porodila čtyřčata, která jsou ve skutečnosti dvěma páry identických dvojčat. Šance na takový porod je 1 ku 10 milionům, a proto jde o unikátní událost, která se zapsala do dějin britské medicíny!

Lisa s manželem Seanem se pokoušeli o další dítě. Chtěli dát synovi Cameronovi (8) sourozence. Nakonec přistoupili k umělému oplodnění. V podobných případech se výrazně zvyšuje šance na početí většího množství dětí. Zpravidla ale nejde o identická dvojčata. A už vůbec se nestává, že by se narodila čtyřčata »složená« ze dvou dvojčátek...

„Moc jsme se těšili, ale měli jsme i strach. Šlo o složitý porod a ani jsem nedoufala, že všechny čtyři děti přežijí,“ říká šťastná matka.

Porod byl proveden císařským řezem a novorozeňata vážila od 2,10 do 2,21 kilogramu. To, že jde o dva páry identických dvojčat, vyšlo najevo až po narození. Pokud by šlo o normální oplodnění, byla by šance takového početí 1 ku 70 milionům, při umělém oplodnění pak 1 ku 10 milionům.

Bráška Cameron byl z přídělu tolika sester trochu překvapený, ale rychle se vžil do role staršího sourozence. „Naše miminka zbožňuje a pomáhá i při přebalování. Sleduje, která jsme už přebalili. Jsou si tak podobná, že se nám pletou. Ale Cameron má dokonalý přehled,“ dodává hrdý otec Sean.

Lisa a Sean toužili po dalším dítěti, dnes jich mají pět.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.