Kouření? 17 druhů rakoviny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kouření? 17 druhů rakoviny!

 (Martin Pekárek)

Že kouření škodí lidskému zdraví, je známá věc. Odborníci však nyní přišli se šokujícím zjištěním – konzumace tabákových výrobků může způsobit až 17 druhů rakovinových nádorů!

Jen málokdo by očekával, že kouř, který proniká do těla ústy, může mít vliv i na orgány, které jsou na úplně opačné části těla. Nebo případně i na vnitřní orgány, které nemají s dýcháním nic společného. Že z kouření můžete mít rakovinu plic, je jasné, ale proč kuřáci trpí například rakovinou prostaty a nebo ženykuřačky rakovinou děložního krčku, nad tím mnozí jen nevěřícně kroutí hlavou. „Přestože se zdá, že na první pohled nemá rakovina prostaty s kouřením nic společného, opak je pravdou. Za vším je totiž krev, která se v plicích okysličuje. A pokud dojde k okysličení látkami, které jsou nositeli rakovinotvorných buňek, pak se samotná krev stává nositelem těchto buněk,“ vysvětluje onkolog Marcel Hoffman.

Aktivní kuřáci trpí postižením více orgánů, než kuřáci pasivní. „Je to proto, že pasivní kuřáci vdechují menší koncetrace škodlivých látek a vdechují kouř »mělce«, tedy ne pod tlakem, jako kuřáci,“ dodal Hoffman.

Rakovinou plic onemocní v ČR ročně přes 6000 lidí a 5500 na ni zemře. U 90 procent těchto případů je na vině kouření. „Kdyby lidé nekouřili, klesne plicní rakovina až o 90 procent,“ řekl přednosta kliniky pneumologie a hrudní chirurgie Fakultní nemocnice Na Bulovce profesor Petr Zatloukal. Problém vidí i v tom, že lidé nedbají na prevenci, u tří čtvrtin pacientů je nemoc odhalena pozdě, kdy ani moderní biologická léčba nepomůže.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.