Epidemie prasečí chřipky vypukne za 2 týdny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Epidemie prasečí chřipky vypukne za 2 týdny

Muž onemocnění virózou nebo chřipkou prožívá hůř než žena.
Muž onemocnění virózou nebo chřipkou prožívá hůř než žena. (Profimedia.cz)

Za 7 dní přibylo v Česku 147 lidí nakažených prasečí chřipkou! Epidemie podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta na sebe nenechá dlouho čekat. Propuknout by měla počátkem prosince. Tedy o 14 dní dříve, než epidemiologové předpokládali před týdnem. Onemocní 20 % Čechů. Bezpečnostní rada státu včera rozhodla, že bude naočkován téměř milion obyvatel.

„Počátkem prosince by mohl být překročen epidemický práh dvou tisíc nemocných na 100 tisíc obyvatel,“ potvrdil Vít. K nárůstu nemocnosti došlo nejvíce mezi dětmi a mladými lidmi. „Je to ve věkových kategoriích 6 až 14 let a ve skupině 16 až 24 let,“ doplnil Vít. Nejvíc marodů je nyní v Moravskoslezském kraji. Tam ode dneška zavírá většina škol. Přesto není situace v Česku podle ministryně zdravotnictví závažná. „Není na místě strašit obyvatelstvo tím, že nová chřipka zabíjí. Není to pravda,“ uklidňuje Dana Jurásková. V příštím týdnu začnou proti nebezpečnému viru očkovat praktičtí lékaři a očkovací centra, pacienty si budou sami zvát. Původně se předpokládalo, že milion dávek, které ČR koupila, stačí pro půl milionu lidí. Podle nových doporučení ale místo dvou dávek postačí většině lidí pouze jedna. Vakcínu zatím nedostanou děti, nebyla pro ně dosud schválena.

Ministerstva včera rozhodla, že pokud onemocní 20 % lidí, nebudeme muset pro neschopenku k lékaři, ten ji vystaví až zpětně.

Vakcína bude zdarma
  • Hlavním virem, který v současné době cirkuluje v Evropě, je podle epidemiologů vir prasečí chřipky. Od dubna se nezměnil, vakcína je proto vysoce účinná.
  • Očkování vybraných skupin obyvatel i antivirotika budou zdarma. Pacient nebude muset platit ani regulační poplatek 30 Kč.
Muži trpí při chřipce víc! Proč?

Jakmile chřipkou či virózou onemocní muž, »umírá«. Když je ale nemocná žena, nemoc zvládá mnohem líp. Proč tomu tak je? Jsou chlapi simulanti? Čeští odborníci tvrdí: NE!

„Drtivá většina mužů má hmotnost nad 70 kg. Při léčbě onemocnění léky je tak poddávkována, což může být příčinou jejich neúčinnosti,“ říká profesor Jan Švihovec z Ústavu farmakologie 2. LF UK. Znamená to, že užívají menší množství léku, než by měli. Při léčbě nachlazení a chřipky je nutné snižovat horečku, která zatěžuje srdce a cévy, a zároveň tlumit bolest. Podle statistik doporučuje pacientům 86 % praktických lékařů lék s účinnou látkou paracetamol (např. Paralen, Coldrex, Paramax, Panadol).

„Stávající doporučené dávkování paracetamolu – 1 až 2 tablety na dávku – bylo stanoveno před 40 lety. Problém spočívá ve skutečnosti, že za poslední 2 dekády dochází k vzrůstu nadváhy a obezity. Dávkování paracetamolu by proto mělo být definováno na základě hmotnosti pacienta,“ radí profesor Švihovec s tím, že dělení na děti a dospělé nedoporučuje. Dospělý muž by podle něj měl tedy užívat ne 1 tabletu s obsahem 500 mg paracetamolu, ale 2 tablety. „Pokles horečky po jednotlivé dávce 1000 mg je vyšší než po 500 mg paracetamolu,“ dodává profesor Švihovec. Také je nutné číst příbalový leták léku. Obsahují totiž různé množství paracetamolu, obvykle 250 až 750 mg.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.