Dusí nás strašlivý smog! Prach zabíjí i spermie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dusí nás strašlivý smog! Prach zabíjí i spermie!

PRAHA – Už se skoro nedá dýchat! I když se to v mrazivém počasí nezdá, všude je spousta prachu. Jen v Praze jsou denní limity škodlivin překračovány skoro na všech měřících místech.

Už se skoro nedá dýchat! I když se to v mrazivém počasí nezdá, všude je spousta prachu. Jen v Praze jsou denní limity škodlivin překračovány skoro na všech měřících místech. Prachu je ale spousta v každém větším městě republiky. Je nebezpečný a není před ním úniku. Experti varují: jestli se něco rychle nezmění, stane se prach doslova zbraní hromadného ničení. Proti nám samotným.

Kliknutím zvětšeteTeplárny, spalovny, hutě, továrny, elektrárny, miliony aut a domácích kotelen. Tady všude vznikají nebezpečné látky, které vzápětí dýcháme. A které nás pomalu ale jistě zabíjejí. Lékaři si zoufají: nemocných přibývá, choroby jsou vážnější. Situace je už tak zlá, že v zimě, kdy je škodlivin nejvíc, se podstatně zhoršuje kvalita mužských spermií. Početí dítěte je proto lepší naplánovat na léto, až se tělo trochu vyčistí.
„Na následky vdechování špinavého vzduchu předčasně umírá v Evropské unii podle expertů asi 370 tisíc obyvatel ročně. Praha je přitom podle nedávného výzkumu nejprašnější ze 30 sledovaných evropských měst,“ řekl odborný konzultant pro ekologická a zdravotní rizika Miroslav Šuta. Limity, které by měly velkému znečištění vzduchu bránit, jsou podle ekologů k ničemu. Jsou totiž soustavně a beztrestně překračovány.
A bude ještě hůř. Chystají se totiž nové – a podle řady expertů nesmyslně vysoké - limity pro znečištění vzduchu jemných prachem. Právě ten, konkrétně jeho částice menší než 2,5 mikrometru, jsou přitom nesmírně nebezpečné. Při dýchání totiž pronikají hluboko do plic a poškozují je! „Je prokázáno, že od 12 mikrogramů na metr krychlový je tento prach velmi nebezpečný. Navrhované limity však počítají s 25 mikrogramy. Ministerstvo se navíc brání tomu, aby jejich překročení bylo postižitelné,“ řekl Miroslav Šuta.


Nebezpečí uvnitř auta!

To snad ne! Lidské zdraví ohrožuje víc vzduch uvnitř automobilů, než venkovní smog z výfukových plynů. V některých automobilech je totiž koncentrace škodlivin několikanásobně větší!
Sluneční teplo a UV záření uvolňují z povrchu sedadel, opěrek loktů a koberečků v autech nebezpečné toxické látky. Bývají převážně v prachu uvnitř automobilu a v tenkém filmu nečistot usazeném na sklech vozů. Řidiči aut je vdechují, zároveň se prach usazuje na jejich kůži a oděvu. Při zkouškách u laboratorních zvířat způsobovaly kromě jiného poruchy porodnosti, otravy jater a předčasné porody.
Zajímavé je, že nejnebezpečnější jsou v době, kdy automobil stojí. Tím, že má prosklené všechny čtyři strany, svítí do něj téměř neustále slunce, přitom je jedno jestli v létě nebo v zimě.
Hodně lidí si myslí, že když otevřou okénko auta, nadýchají se škodlivin, třeba smogu, ale teď vědci zjistili, že vzduch uvnitř automobilů může být ještě nebezpečnější!


Život bez léků nezná

Dvouletý Honzík Kopeček moc dobře pozná, jak mnoho prachu je ve vzduchu. Je astmatik a v těchto dnech takřka nemůže dýchat. „Když Honzovi bylo sedm měsíců, skončili jsme v nemocnici. Dusil se, museli mu pomáhat dýchat,“ řekla jeho maminka Silvie. Když chlapec ráno vstane, musí inhalovat kortikoidy, které brání postupnému snižování kapacity plic. Užívá i řadu jiných léků – na sníženou imunitu, oboustranný reflux jícnu. Virózy, chřipky a záněty průdušek rodina už ani nepočítá. Antibiotika Honzík bral za svůj krátký život už desetkrát.


Autor: Hana ŠMÍDOVÁ

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.