Student (18): Plánoval bombový útok na školu - Dostal podmínku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Student (18): Plánoval bombový útok na školu - Dostal podmínku

Včera si od soudu vyslechl rozsudek.
Včera si od soudu vyslechl rozsudek. (pro Aha! – Kamil Koudelka)

05:00 – Student (18), který plánoval bombový útok na školu v Novém Bydžově na Královéhradecku, dostal od soudu 14 měsíční podmínku. Hrozilo mu až pět let basy.

Student (18), který plánoval bombový útok na školu v Novém Bydžově na Královéhradecku, dostal od soudu 14 měsíční podmínku. Hrozilo mu až pět let basy.

Žalobce tvrdí, že mladík od září 2008 do letošního března sháněl na internetu informace o účincích výbušnin s pokud možno co největším smrtícím účinkem. K útoku se podle něj nechal inspirovat podobnými útoky v zahraničí a o útok se nepokusil jen proto, že byl zadržen. Policisté se o plánu dozvěděli od jedné ze spolužaček, které se s přípravami svěřil.

Podle svého obhájce však plán na útok nemyslel vážně a šlo pouze o hru. „Soud nezohlednil znalecké posudky, které se vyjadřovaly, že se jednalo pouze o hru a únik mladistvého od reality,“ uvedl obhájce Stanislav Kadečka. „Podali jsme odvolání, ten trest je nepřiměřený k tomu, co kluk udělal, nebo spíše neudělal,“ řekl chlapcův otec.

Předsedkyně senátu Anna Bímová, ale sdělila, že jednání mladíka vykazuje znaky trestného činu obecného ohrožení, byť ukončeného ve stadiu přípravy. „Při ukládání trestu jsme zvažovali otázku ochrany společnosti před podobnými plány. Případný útok mohl mít fatální následky,“ řekla Bímová.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.