Rakovinu porazila zdravou stravou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rakovinu porazila zdravou stravou

Pusťte do svého života lásku, radost a uvidíte, jak rychle se uzdravíte,“ říká Radka Richtrová.
Pusťte do svého života lásku, radost a uvidíte, jak rychle se uzdravíte,“ říká Radka Richtrová. (Aha! – Jaroslav Benda)

5:00 – Když navštívila lékaře poprvé, domnívala se, že se jedná jen o běžné urologické potíže. Po lékařské prohlídce však následovala nutná operace. Bylo podezření, že se jedná o cystu. O tom, že má rakovinu, se Radka Richtrová (32) z Prahy dozvěděla krátce po operaci. Lékař, který ji operoval, si pro ni přišel na pokoj a požádal ji, aby s ním šla do kanceláře. Tam jí sdělil nečekanou diagnózu natvrdo: zhoubný nádor na obou vaječnících v pokročilém stadiu a další, naštěstí malý nález na střevě.

Po lékařových slovech Radka z jeho kanceláře utekla. „Nevnímala jsem pořádně, co všechno mi doktor říkal. Vím jen, že jsem požádala mámu, která byla zrovna u mě na návštěvě, o cigaretu. Potom jsem odešla na balkon, kde jsem si zapálila a několik minut jsem se koukala do větví stromů,“ vzpomíná Radka na první okamžiky po zjištění diagnózy. Potom nedokouřenou cigaretu típla a rozhodla se, že bude s nemocí bojovat. „Řekla jsem si, že mě nedostanou. Ani nahoru do nebe, ani dolů,“ dodává. V první fázi boje se zákeřnou nemocí pacientka skutečně zvítězila a po nezbytné chemoterapii se po čase vrátila zpět do normálního života. Ale ještě zdaleka neměla vyhráno.

Uplynul rok a běžné vyšetření odhalilo zhoubný nález na střevě, ve stejném místě jako před rokem. Martyrium v podobě chemoterapie nastalo pro Radku nanovo. Znovu jí slezly vlasy, bylo jí nesnesitelně špatně a trpěla bolestmi kloubů a křečemi. I když často usínala s pocity strachu, opět se rozhodla nevzdat. Věděla, že má život ráda a že chce žít. Jiná cesta pro ni v té době neexistovala. „Stále jsem si říkala, že už jsem zdravá a to jsem si opakovala i cestou v tramvaji nebo v autobusu. Člověk musí věřit, jinak vás ta nemoc sežere,“ říká Radka, která i na podruhé nad nemocí zvítězila.

Jak s nemocí bojovala?

„Boj s jakoukoliv nemocí je jako boj s nepřítelem. Je třeba se podívat do hloubky, najít kořeny a příčiny, a daný problém vyřešit. Buďte stále pozitivně naladěni, obklopujte se pozitivními lidmi i situacemi. A také se za svoje uzdravení modlete, jako jsem to dělala já. Modlitba má velkou sílu i velké uzdravující účinky a také odpuštění. Je třeba odpouštět všem, všemu a především sám sobě. Pusťte do svého života lásku, radost a uvidíte, jak rychle se uzdravíte. Je třeba dbát i o své tělo, chodit do přírody a sportovat. Hodně důležitá je skladba jídelníčku. Já jsem přestala jíst smažená jídla, uzeniny a pokrmy, které obsahují toxické látky. Naopak jsem dala přednost čerstvé zelenině a ovoci. Užívala jsem různé zdravé doplňky stravy a ráda piji například Tahitskou Noni. Také si dopřejte masáže, koupele a vše, co je vám příjemné,“ radí Radka, která v současné době dochází jednou ročně na lékařskou kontrolu a z jejího výsledku prý vůbec nemá strach. Nemoc už bere jenom jako minulost.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.