Prasečí chřipka stále útočí i na Čechy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Prasečí chřipka stále útočí i na Čechy!

 (ara )

15:45 – Počet hlášených případů prasečí chřipky v Česku už překročil 300. Podle Státního zdravotního ústavu za posledních osm dní přibylo šest nemocných.

Celkem už Národní referenční laboratoř v ČR potvrdila 302 nákaz touto infekcí. Závažnější komplikace onemocnění však nejsou hlášeny. Naprostá většina lidí se léčí v domácí izolaci a nebere antivirotika. Zatím na prasečí chřipku v České republice nikdo nezemřel.

Očkování proti prasečí chřipce začne v Česku na počátku listopadu, nejprve u rizikových pacientů a zdravotníků. Kraje mají nejpozději do pátku upřesnit počty lidí, které je vhodné očkovat.

Podle ředitelky odboru krizové připravenosti ministerstva zdravotnictví Dany Hlaváčkové nebyly stanoveny limity podle toho, jak je kraj lidnatý, ale podle toho, jakou pozici zaměstnanec ve zdravotnickém zařízení zastává. Při výběru se tedy zohledňovala pravděpodobnost, že zdravotník setká s nakaženými chřipkou. Přednost tedy mají třeba praktičtí lékaři, záchranná služba, urgentní příjmy a pak služby neodkladné péče jako operační sály či intenzivní péče, vysvětlila.

Očkovat se mají také zaměstnanci strategických podniků čtyř klíčových oblastí jako jsou energetika, vodní hospodářství (především pitná voda), doprava a telekomunikační spojení a informační služby.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.