Nejvýznamnější objev za 20 let - Za rakovinu prsu může porucha genu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nejvýznamnější objev za 20 let - Za rakovinu prsu může porucha genu!

Pokud gen funguje špatně, jsou buňky náchylné k nekontrolovatelnému dělení a stávají se rakovinnými.
Pokud gen funguje špatně, jsou buňky náchylné k nekontrolovatelnému dělení a stávají se rakovinnými. (Profimedia.cz)

05:00 – Průlomový objev! Nejvýznamnější úspěch v boji proti rakovině za posledních 20 let. Tak hodnotí vědci, kteří se zabývají výzkumem rakoviny prsu, objev genu s označením NRG1.

Průlomový objev! Nejvýznamnější úspěch v boji proti rakovině za posledních 20 let. Tak hodnotí vědci, kteří se zabývají výzkumem rakoviny prsu, objev genu s označením NRG1.

„Za polovinou případů onemocnění rakovinou prsu stojí právě porucha tohoto genu, který byl nalezen v chromozómu 8,“ popisuje Paul Edwards z univerzity v britské Cambridgi.

Nesprávná funkce genu NRG1 má podle výzkumu vědců na svědomí více než polovinu onemocnění tímto druhem zákeřné choroby, ale i onemocnění rakovinou vaječníků, prostaty, močového měchýře a střev.

Gen NRG1 funguje jako »tlumič« nádorů. Reguluje a kontroluje buňky a pokud je jejich DNA vážně poškozena a stávají se z nich zhoubné buňky, nařizuje jim »spáchat sebevraždu«.

Pokud NRG1 funguje špatně, buňky jsou náchylnější k nekontrolovatelnému dělení a stávají se rakovinnými, nic jejich růst nekontroluje. „Nejen že pak usnadňuje jejich dělení a růst nádoru, ale usnadňuje následnou kolonizaci různých orgánů maligními buňkami, tedy růst metastáz. Jde však jen o rozpoznání další části tajemství, které se skrývá pod slovem rakovina,“ uvádí český patolog Karel Kratochvíl.

Podle člena vědeckého týmu Paula Edwardse poskytne vědcům nově nalezený gen informace o tom, jak se rakovina šíří. Vědci doufají, že jim pomůže lépe pochopit, jak se ze zdravých buněk stávají buňky špatné a jak zastavit nemoc v její rané fázi.

Nádor vybujel ve spánku!

Popřál rodičům dobrou noc. Jen pár hodin poté zemřel. Příčina? Zhoubný nádor, který vybujel ohromnou rychlostí. Angličan George O´Brien (†17) ulehl do postele ve 22.30 hod. O tři hodiny později si stěžoval, že nemůže dýchat. To byla jeho poslední slova. Poté, zjevně dezorientovaný, seděl na posteli s mrtvolně fi alovými tvářemi. Kvůli nedostatku kyslíku se mu zdvojnásobila velikost mozku. Po převozu do nemocnice se mu zastavilo srdce. Pitva prokázala, že měl v hrudní dutině agresivní nádor velikosti fotbalového míče. Jednalo se o rakovinu lymfatického systému. Podle lékařů byl nádor starý sotva několik týdnů. George přitom netrpěl žádnými symptomy. Neměl ani zvýšenou teplotu...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.