Nová léčba rakoviny - Stanislav Kořínek (61): Do prostaty mi voperovali zářič | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Nová léčba rakoviny - Stanislav Kořínek (61): Do prostaty mi voperovali zářič

Stanislav před operací strach neměl a věřil, že mu nová léčebná metoda zachrání život.
Stanislav před operací strach neměl a věřil, že mu nová léčebná metoda zachrání život. (pro Aha! – Michal Polášek)

05:00 – „Chlapi, nestyďte se jít k doktorovi – rakovinu prostaty mi našli náhodou!“ říká Stanislav Kořínek (61) z Prostějova. Díky tomu dostal i šanci na život. Včera podstoupil unikátní operaci, při níž mu lékaři zdroj radioaktivního záření, jež ničí rakovinové buňky, voperovali přímo do těla. V České republice ji provádějí jen v nemocnici v Novém Jičíně.

„Chlapi, nestyďte se jít k doktorovi – rakovinu prostaty mi našli náhodou!“ říká Stanislav Kořínek (61) z Prostějova. Díky tomu dostal i šanci na život. Včera podstoupil unikátní operaci, při níž mu lékaři zdroj radioaktivního záření, jež ničí rakovinové buňky, voperovali přímo do těla. V České republice ji provádějí jen v nemocnici v Novém Jičíně.

„Je mi 61 roků a nikdy jsem neměl s prostatou problémy. Nekouřím, panáčka si dám jen občas. Na Nový rok jsem ale vyhecoval ještě 4 kamarády, že se půjdeme nechat vyšetřit, protože u nás otevřeli novou ambulanci. Dopadlo to tak, že oni jsou zdraví a mně v krvi něco našli,“ líčí Stanislav, jak se u něj přišlo na rakovinu.

Absolvoval různá vyšetření, lékaři dlouho nemohli přijít na to, kde má zdroj problémů. „Až když mi odebrali částečky tkáně z prostaty, bylo jasno. Prý se nemoc odhalila v raném stadiu a mám velkou šanci na vyléčení,“ doufal včera ráno před operací Stanislav. Strach z unikátního výkonu neměl, byl klidný a usměvavý. Operací má totiž za sebou již několik.

„Před 11 lety do mě v autě nabourali zloději aut, kteří jeli z loupeže. Mám za sebou 7 operací. Takže ta dnešní operace je vlastně maličkost,“ říká Stanislav.

V Novém Jičíně léčí karcinom prostaty novou metodou, tzv. permanentní brachyterapií. „Zavádíme při ní natrvalo částečky radioizotopu jódu do prostaty,“ popisuje docentka Renata Soumarová, primářka Onkologického centra.

Jedná se o jednorázový výkon, který podstupuje pacient v celkové anestezii. „Dávka záření je vypočítána přesně tak, aby nedošlo k poškození okolních orgánů. U permanentní brachyterapie radioaktivní jód 125 vyzařuje měkké záření, které postupně ničí nádor, a přitom se jeho intenzita snižuje úměrně s dobou uplynulou od aplikace. Pokud se zahájí léčba včas, pak má pacient v počátečním stadiu rakoviny téměř úplnou šanci na vyléčení,“ dodává docentka Soumarová.

Kliknutím zvětšete
Včera operace, dnes jde domů

Stanislava operovali něco přes hodinu a ve čtvrtek by měl jít domů. „ Na co teď myslím? Na to, že mi zítra řeknou je to OK, jděte domů,“ usmíval se po operaci. Použití nové metody není ale vhodné pro každého muže, důležité je přijít na onemocnění včas. „Tato metoda je vhodná pro pacienty s nízkým rizikem návratu onemocnění. Po operaci je úroveň ozáření vycházející z těla jen o něco málo vyšší než radioaktivita okolí, proto riziko ozáření osob v okolí je velmi nízké,“ dodává primářka Soumarová.

1.10.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.