Kolik stojí »pronájem« papeže? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Kolik stojí »pronájem« papeže?

Benedikt XVI.
Benedikt XVI. (Aha! – Karel Kopáč, Martin Pekárek, Petr Novotný, Sabir Agelerov, ČTK/René Fluger)

5:00 – Ačkoliv katolíků v České republice není ani čtvrtina, když jde o papeže, jdou stranou víra i ekonomické problémy státu, a peníze se sypou. Mnozí vzpomenou na dubnovou návštěvu Baracka Obamy, na jehož proslov na Pražském hradě přišlo 15 tisíc lidí. Tehdy jenom ochranka stála 20 milionů – s papežem si ale ani v zemi ateistů americký prezident nezadá! Na Svatého otce se totiž během tří dnů do Prahy, Brna i Staré Boleslavi chodily dívat statisíce, a považujeme si ho natolik, že jsme za jeho návštěvu dali podle předběžných odhadů přes 90 milionů korun! Vzhledem k tomu, že na české půdě strávil od pátku do neděle 56 hodin, na hodinu nás tato návštěva vyšla na 1,6 milionu korun! Podívejte se, za co přesně.

Náklady církve

Mluvčí se nechtěli vyjadřovat k sumě, kterou jednotlivá arcibiskupství a biskupství vystavila na návštěvu Benedikta XVI. a zdůrazňovali, že většina zdrojů stejně pocházela z kapes věřících, kteří chtěli přispět. Veškeré náklady je ale možné odhadnout na minimálně 5 milionů Kč.

Město Stará Boleslav

Sem přijelo včera za papežem 65 tisíc lidí, město na organizaci akce a předcházející opravy silnic, domů a uzavírky spojené s návštěvou dalo 7 milionů Kč.

Město Brno

V moravské metropoli se na tuřanském letišti konala monstrakce se 120 tisíci poutníky. Kvůli uzavírce dálnice D1, hromadné dopravě zdarma, omezení provozu a policejní ochraně spočítalo město výdaje na 10 milionů Kč.

Jihomoravský a Středočeský kraj

I kraje pomohly jednotlivým obcím, ten Středočeský přispěl 20 milionů Kč, Jihomoravský dokonce 19 milionů Kč!

Ministerstvo zahraničí a Pražský hrad

Náklady ministerstva a Hradu šly především na státní dary, dodatečnou ochranu, dopravu papeže, ubytování jeho duchovního doprovodu a prvotní organizaci akce včetně zajišťování místenek na mše, organizaci pohybu věřících a odhady týkající se návštěvnosti a bezpečnosti akce. Dohromady to bylo 10 milionů Kč.

Ministerstvo vnitra a armáda

Komplexní ochrana, při které se jen z Úřadu na ochranu ústavních činitelů podílelo 300 lidí, z krajů pak další stovky, stála nejméně 20 milionů Kč.

Foto

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.