Papežův prsten bude zničen | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Papežův prsten bude zničen

Papež nosí svůj Rybářský prsten celé funkční období. Šperk ze zlata nese podobiznu svatého Petra a také jméno nositele v latině.
Papež nosí svůj Rybářský prsten celé funkční období. Šperk ze zlata nese podobiznu svatého Petra a také jméno nositele v latině. (Profimedia.cz, ara)

5:00 - Úřad papeže s sebou nese celou řadu zvláštností, jak vám ukážeme i na následujících stránkách. Jedním ze symbolů prvního muže katolické církve je masivní zlatý prsten na prsteníku pravé ruky, který symbolizuje mimo jiné věrnost. Říká se mu Rybářský prsten a v případě Benedikta XVI. je na něm zobrazen svatý Petr, jeden z 12 apoštolů. Prsten, který má mít papež pokaždé na veřejnosti navléknut, však bude zničen. Proč?

Kdo ho zničí?

Každý papež má svůj vlastní prsten, a také pečetidlo. Oboje je vždy zničeno po jeho smrti, což patří k rituálu doprovázejícímu poslední cestu svatého otce. Například prsten velmi oblíbeného papeže Jana Pavla II. zničil po jeho smrti kardinál-komoří, který řídil shromáždění kardinálů připravujících volbu nového papeže. Benedikt XVI. pak slavnostně dostal vlastní, zcela nový zlatý prsten při své inauguraci. Není asi třeba dodávat, že prsten hlavy katolické církve má nedozírnou cenu, především z historického a sběratelského pohledu – to, že je ze zlata, je v tomto případě doslova bezvýznamné – zlatý kov tvoří z jeho ceny jen několik setin. Rituál zničení prstenu je totiž velmi starý, a tak se papežských prstenů dochovalo opravdu poskrovnu.

Jak ho zničí?

V minulosti k tomuto účelu sloužilo stříbrné kladivo, které se dnes už ale nepoužívá. Nicméně také dnes je prsten rozlámán.

Proč prsten líbají?

Líbáním prstenu vzdávají odnepaměti poutníci, politici, návštěvy a církevní osoby papežovi úctu. Většinou je to spojeno s pokleknutím před hlavu církve. Pokleknutí ale není Svatým otcem přímo vyžadováno.

Silvio Berlusconi líbá papežův prsten.

Proč se mu říká rybářský?

Rybářský prsten se papežovu prstenu říká proto, že zobrazuje reliéf svatého Petra, který byl podle historických pramenů katolické církve prvním papežem a jeho povolání bylo rybář. Prsten tedy symbolizuje, že papež, jenž ho má na prsteníku, je následovníkem svatého Petra. Kromě Petrovy podobizny je do prstenu vyryto ještě papežovo latinské jméno.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.