Miliony let starý vesmírný meteorit v Česku - S kamenem (950 kg) pomáhal schodolez | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Miliony let starý vesmírný meteorit v Česku - S kamenem (950 kg) pomáhal schodolez

Obrovský kámen stěhováci naložili na speciální schodolez, který zdolal několik desítek schodů u Národního muzea.
Obrovský kámen stěhováci naložili na speciální schodolez, který zdolal několik desítek schodů u Národního muzea. (Aha! – Dan Černovský)

05:00 – Jednu z nejkurióznějších akcí v historii zažilo včera pražské Národní muzeum. Do vstupní haly budovy na Václavském náměstí totiž odborníci stěhovali meteorit! Nejde ovšem jen o malý vesmírný kamínek, ale o pořádnou těžkou váhu. Vesmírné těleso váží 950 kilo a je největším meteoritem v Česku!

Jednu z nejkurióznějších akcí v historii zažilo včera pražské Národní muzeum. Do vstupní haly budovy na Václavském náměstí totiž odborníci stěhovali meteorit! Nejde ovšem jen o malý vesmírný kamínek, ale o pořádnou těžkou váhu. Vesmírné těleso váží 950 kilo a je největším meteoritem v Česku!

Tým odborníků si musel vzít na pomoc speciální tank s gumovými pásy, kterému se říká schodolez. Jeho cesta po schodišti Národního muzea pak trvala necelou hodinu. Vesmírný kámen se stane jednou z největších atrakcí výstavy roku »Příběh planety Země«, která v muzeu začíná 30. září.

A co je vlastně unikátní meteorit, který na zemi leží už milion let, zač? „Nalezl jsem ho před třemi lety ve Švédsku v hloubce přibližně dva metry, což je naprosto vzácné, protože meteority se obvykle nacházejí na povrchu. Tento je pozůstatkem jednoho z největších pádů meteoritů z doby ledové,“ vysvětlil nálezce meteoritu Jiří Šimek.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.