Revoluce na dálnicích! ODS chce zvýšit rychlost až na 160 km/h | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Revoluce na dálnicích! ODS chce zvýšit rychlost až na 160 km/h

Jeden z rovných úseků dálnice D1, kde by mohla být rychlost 160 km/h povolena.
Jeden z rovných úseků dálnice D1, kde by mohla být rychlost 160 km/h povolena. (: Martin PEKÁREK)

PRAHA – Další dopravní revoluce! Na dálnicích bychom mohli už brzy jezdit rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. Včera to prohlásil kandidát ODS na ministra dopravy a poslanec Aleš Řebíček.

Další dopravní revoluce! Na dálnicích bychom mohli už brzy jezdit rychlostí až 160 kilometrů za hodinu. Včera to prohlásil kandidát ODS na ministra dopravy a poslanec Aleš Řebíček. „Na rychlosti mezi 150 až 160 kilometry za hodinu jsme se shodli s Ivanem Langerem,“ uvedl včera Řebíček v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Langer by měl být budoucím ministrem vnitra za ODS.

Návrh na razantní zvýšení rychlosti na dálnicích by měl být proveden formou novely teprve nedávno schváleného silničního zákona. Rychlost až 160 kilometrů za hodinu by měla být na všech dálnicích. Jen na problematických úsecích například na dálnici D1 by byla rychlost omezena například na 120 kilometrů za hodinu. „V případě dálnice D1 totiž většina úseků vyšší rychlosti nevyhovuje. V podstatě se dá říct, že tam by rychlost například 160 km/h mohla být tak maximálně na rovných úsecích,“ uvedl Řebíček. Ostatní rychlosti na silnicích by zůstaly zachovány na současném stavu.

Na dálnicích byla naposledy zvýšena rychlost v roce 1997, a to z tehdejších 110 km/h na současných 130 km/h. Podle Řebíčka by mohla novela o zvýšení rychlosti na dálnicích platit klidně od roku 2007.

Co dalšího zaznělo?
Překročíte rychlost? Brzy vám to projde

Tento týden se mají sejít šéfové městských policií, aby sjednotili posuzování porušování rychlosti. Každá městská policie totiž zatím měří jinak. Už brzy by mohla být nastavena určitá tolerance – ve dne by strážníci tolerovali bez postihu překročení rychlosti o maximálně 10 km/h, v noci o maximálně 25 km/h. Státní policie prý tato překročení nejvyšší povolené rychlosti toleruje už dnes.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.