Výzkum mezi stomatology: Češi mají zkažené zuby! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Výzkum mezi stomatology: Češi mají zkažené zuby!

 (Profimedia.cz, Petr Novotný)

05:00 – Češi si neumí čistit zuby a pak se diví, že mají kazy! Vyplývá to z průzkumu mezi stomatology a jejich pacienty, v němž se uvádí, že 80 % dospělých si čistí zuby nesprávně! Přinesl však i jedno pozitivum. Za poslední dva roky jsme začali víc chodit na preventivní prohlídky.

Češi si neumí čistit zuby a pak se diví, že mají kazy! Vyplývá to z průzkumu mezi stomatology a jejich pacienty, v němž se uvádí, že 80 % dospělých si čistí zuby nesprávně! Přinesl však i jedno pozitivum. Za poslední dva roky jsme začali víc chodit na preventivní prohlídky.

Zatímco ještě v roce 2006 chodilo pravidelně dvakrát ročně na prohlídku 54 % Čechů, loni do ordinace našlo cestu 65 % z nás. Přesto zubní lékaři upozorňují, že stav našich zubů je děsivý.

„Je smutné, že již roky známe účinný lék na léčbu zubního kazu, a i přesto se toto onemocnění vyskytuje stále častěji,“ říká zubař David Urie z České akademie dentální estetiky.

Stomatologové se proto rozhodli vyhlásit kazům válku a naučit nás si správně čistit zuby. Připravili seriál E-Zubař, kde ve 14 dílech vysvětlují např. jak si čistit správně zuby, jak pečovat o zuby dětí či jak používat mezizubní kartáček. Každý se na něj může podívat zdarma na internetu na adrese: www.orbitklub.cz.

Dentální hygienistka? Co to je?

Průzkum o »českých zubech« ukázal, že většina z nás netuší, co dělá dentální hygienistka. Její péče je přitom velmi důležitá. „Nejen profesionálně čistí zuby, odstraňuje zubní kámen a plak, ale provádí instruktáž – učí pacienty, jak o zuby správně pečovat,“ říká doktor Urie.

  • 53 % Čechů nikdy nebylo u dentální hygienistky
  • 24 % z nás ji navštěvuje pouze 1krát ročně
  • 16 % Čechů navštíví hygienistku správně 2krát ročně
David Suchařípa (43): Zub s kazem mi vytrhli

Kliknutím zvětšeteSeriál o zubní hygieně včera pokřtil herec David Suchařípa (43) a zavzpomínal na své nejhorší zážitky u zubaře. „První jsou z povinných školních návštěv u zubaře, kdy se celá třída klepala, co jim zubařka zase udělá. Pak mě začal jednou trochu bolet zub na vojně a vojenský zubař mi ho rovnou vytrhl, proč by ho léčil,“ popisoval své zkušenosti Suchařípa. Dnes už prý ale se zuby problém nemá. „Mám zubaře v Novém Jičíně, jezdím tam 350 kilometrů pravidelně a rád,“ dodal herec.

4.9.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.