Policisté hrdinové - Tihle zachránili Anetku (10)! Vytáhli ji z vraku letadla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Policisté hrdinové - Tihle zachránili Anetku (10)! Vytáhli ji z vraku letadla

Policisté-zachránci – vlevo Petr Janda, vpravo Vít Černý.
Policisté-zachránci – vlevo Petr Janda, vpravo Vít Černý. (Policie ČR)

STRAKONICE – Hrdinové! Bez rozpaků se vrhli k vraku letadla, které v neděli havarovalo u Strakonic. Policisté Petr Janda (28) a Vít Černý (32) vytáhli ze ztroskotané cessny, u které hrozil výbuch, malou Anetku Lískovcovou (10). Holčička jako jediná tragédii přežila.

Hrdinové! Bez rozpaků se vrhli k vraku letadla, které v neděli havarovalo u Strakonic. Policisté Petr Janda (28) a Vít Černý (32) vytáhli ze ztroskotané cessny, u které hrozil výbuch, malou Anetku Lískovcovou (10). Holčička jako jediná tragédii přežila...

Když oba policisté přijeli na místo havárie, jen pár minut po nahlášení, na nic nečekali a spolu s dalšími svědky se vrhli do vody, aby zachránili alespoň dítě, které jediné přežilo pád vyhlídkové cessny. Pilot i oba rodiče Anetky byli na místě mrtví. „Měli jsme ten den běžnou hlídkovou službu. Když jsme projížděli příměstskou částí Nový Dražejov, dostali jsme hlášení z operačního střediska, že se poblíž zřítilo do řeky vyhlídkové letadlo a že je tam víc lidí. Když jsme tam dorazili, na místě byli už vodáci, kteří tam trénovali,“ vzpomínal na chvíle hrůzy Petr Janda.

Společně s kolegou Vítem Černým pak neváhali a i s pistolemi, obušky, vysílačkami za opaskem se vrhli do řeky Otavy, aby pomohli posádce. „Nikdo z těch dospělých už neměl hmatatelný tep. Naživu zůstala jen vážně zraněná holčička, kterou jsme udržovali spolu s dalšími při vědomí, než přijeli záchranáři, kteří se o ni postarali,“ řekl policista Vít Černý.

To, co před necelým týdnem zažili, nikdy nezapomenou. „Pořád se to vrací, to prostě nejde vypustit z hlavy,“ svěřil se praporčík Janda, který je u policie přes pět let. „Jsme rádi, že se holčičku podařilo vytáhnout. Kdyby se jí nedostalo pomoci, zemřela by na poranění, ale dřív by se asi utopila, protože to rozlomené letadlo by se asi svezlo hlouběji do vody,“ dodali oba odvážní policisté, kteří skutečně mohou hrdě vozit na svém autě nápis »Pomáhat a chránit«. Od krajského policejního ředitele Radomíra Heřmana včera oba stateční muži získali stříbrný čestný odznak a peněžní odměnu.

Malé Anetce, která je hospitalizována v pražské motolské nemocnici se již daří lépe a je mimo ohrožení života. Navíc prý může dívenka od pojišťovny, u které je strakonický aeroklub pojištěn, získat odškodné až 20 milionů korun. Přesné příčiny havárie by měly být známy do měsíce.

Kliknutím zvětšete

22.8.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.