Josef Ondra (79): Tady byl můj obývák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Josef Ondra (79): Tady byl můj obývák!

5:00 (mrk) – Po jednasedmdesáti letech se zase vrátil domů... A to doslova! Pan Josef Ondra (79) se teď totiž díky nízké hladině vody v brněnské přehradě může procházet v místech, kde kdysi stával jeho rodný dům..

Návrat do míst, kde stál jeho dům. Po 71 letech!

.

Hladina přehrady je nejníže v historii. I proto se do míst, kde kdysi jako malý kluk skotačil, pan Ondra stále vrací. „Tady stával náš dům. Žili jsme velice skromně, měli jsme jednu místnost o velikosti 5x4 metry, která sloužila jako obývák, kuchyň i ložnice zároveň. Zrovna teď stojím přesně v místě, kde jsem poprvé spatřil světlo světa,“ vzpomíná Josef Ondra a ukazuje do míst, kde je ještě stále patrné obvodové zdivo domu.

Přehrada byla postavena v roce 1940, všichni obyvatelé tehdejších Kníniček se už předtím museli přestěhovat a jejich domy byly zatopeny. Přesto voda zanechala základy všech domů. Pan Ondra si dodnes živě pamatuje, kde který dům stával a kdo v něm bydlel. „Tady bydleli Sloupkovi, tady Jelínkovi, tady Valentovi. Na zahradě u Jelínků jsme nadělali hodně lumpáren,“ vypráví s úsměvem pan Ondra. S tím, že se vůbec ještě někdy podívá do těchto míst už nepočítal. „Je to pro mě strašně dojemné. Tohleto je místo, kde jsem vyrůstal. Pořád tu před očima vidím svoje rodiče, své sourozence a kamarády. Poznávám tu každý kamínek,“ říká pamětník.

Brněnská přehrada bude ještě nějakou dobu upuštěná a pan Ondra toho chce maximálně využít. „K břehu jsem chodil i dřív v každé volné chvilce a teď, co jsou vidět i staré Kníničky, jsem tu skoro pořád. Dokud tu zase nebude voda jako dřív, budu sem chodit každý den,“dodává pan Ondra.

Foto pro Aha! – Pavla Mrkvičková

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.