Za tragédii v dolu Handlová prý mohou záchranáři - Přišli pomáhat, způsobili smrt | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Za tragédii v dolu Handlová prý mohou záchranáři - Přišli pomáhat, způsobili smrt

Dějiště neštěstí: důl Handlová
Dějiště neštěstí: důl Handlová (ČTK)

HANDLOVÁ – Nečekaný zvrat nastal při vyšetřování pondělního důlního neštěstí v Handlové na Slovensku. Tragédie si vyžádala dohromady dvacet životů.

Nečekaný zvrat nastal při vyšetřování pondělního důlního neštěstí v Handlové na Slovensku. Tragédie si vyžádala dohromady dvacet životů. Plameny způsobené velkým výbuchem sežehly devět horníků a jedenáct záchranářů, kteří jim přišli pomoci hasit původně menší, snadno zvládnutelný požár. Už teď je jasné, že záchranáři situaci nezvládli.

Přestože vyšetřování potrvá ještě dva až tři měsíce, odborníci už vědí. Záchranáři, kteří přišli horníkům na pomoc, zvolili špatný způsob hašení požáru.

Podle slovenského deníku Pravda použili vodu, která reagovala s tlejícím uhlím a způsobila explozi. „Reakce vodní páry s uhlím je pravděpodobná. Vzniká při tom výbušný svítiplyn,“ potvrzuje Pavol Daučík z oddělení organické chemie Slovenské technické univerzity. A dodává, že k výbuchu dochází, pokud je v místě vysoká teplota. Přesně takové prostředí v dole bylo. Ještě čtyři dny po explozi byla 15 metrů od epicentra teplota 60 stupňů Celsia. „Zavřely se dveře, byla to hrozná šupa, vyletěli jsme do vzduchu. Všude byl prach, nemohli jsme dýchat. Je těžké to popsat,“ takhle líčili své dojmy horníci, kteří měli na rozdíl od kolegů větší štěstí. Byli 500 metrů od výbuchu, ve vzdálenosti dostatečné na to, aby přežili.

Místo výbuchu musí podrobit průzkumu skupina nezávislých vyšetřovatelů. Ti se ale na místo předpokládaného výbuchu dostanou prý až za dva až tři měsíce. Jak uvedl Daučík, majiteli dolu Handlová, Hornonitranským dolům Prievidza, se to hodí. O pátrání po pravdě není příliš velký zájem...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.