Takhle ušetříte statisíce! Bydlíte v paneláku, máte domek? Pak čtěte: vše o novinkách v programu Zelená úsporám | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Takhle ušetříte statisíce! Bydlíte v paneláku, máte domek? Pak čtěte: vše o novinkách v programu Zelená úsporám

O dotace může zažádat i družstvo v panelovém domě.
O dotace může zažádat i družstvo v panelovém domě. (Aha! – Martin Přibyl)

PRAHA – Ministerstvo životního prostředí v pondělí oznámilo, že program Zelená úsporám bude od 17. srpna přístupnější lidem. Pokud tedy dlouho odkládáte zateplení bytu, nyní je ta pravá chvíle. Nejenže ušetříte každý rok desetitisíce za energii, navíc vám stát štědře přispěje!

Ministerstvo životního prostředí v pondělí oznámilo, že program Zelená úsporám bude od 17. srpna přístupnější lidem. Pokud tedy dlouho odkládáte zateplení bytu, nyní je ta pravá chvíle. Nejenže ušetříte každý rok desetitisíce za energii, navíc vám stát štědře přispěje! Kolem dotací ale stále panuje řada nejasností. Aha! vám proto poradí, jak je získat!

Zatím bylo o dotace málo zájemců, od května jen 206. Systém byl totiž moc přísný. Lidem se navíc nechtělo investovat tisíce korun do posudků, které potřebovali k žádostem, a pak neuspět. Ministerstvo životního prostředí ale radikálně změnilo podmínky: program se týká i paneláků, dotace jsou vyšší o 10 až 15 procent a posudky vám stát uhradí. Podívejte se sami, kolik peněz dostanete, pokud se rozhodnete částečně či úplně zateplit byt nebo dům…

  • Kdo může o dotaci požádat?
    Téměř každý, kdo vlastní rodinný či bytový dům, nově i panelový. Kromě fyzických osob to mohou být společenství vlastníků bytových jednotek, bytová družstva, města, obce, podnikatelé a další právnické osoby.
  • Jaká je maximální dotace?
    Výše příspěvku dána není, je ale limitována plochou domu (do 350 m²) či bytu (do 120 m²). Od počtu m² se totiž dopočítávají dotace. Majitelé větších ploch si musejí vše hradit sami.
  • Kliknutím zvětšeteJak jsou na tom paneláky?
    Ty budou od 17. srpna také součástí programu, dříve se s nimi nepočítalo. Stejně jako ostatní bytové domy mohou požádat o příspěvek na úplné i dílčí zateplení a dostat dotace na obnovitelné zdroje energie pro vytápění a přípravu teplé vody. Ale pozor! S opatřeními musí souhlasit bytové družstvo jako celek. Jen na svůj byt dotaci nezískáte.
  • Co když už jsem si dům zateplil? Dostanu nějaké peníze?
    I taková možnost tu je. Buď totiž o peníze požádáte předtím, než začnete s realizací (projekty zahájené po 1. dubnu 2009), nebo až poté, co byl projekt dokončen (zahájený před 1. dubnem 2009, dokončený po tomto datu). Vejdete-li se do tohoto limitu, dostanete peníze zpětně.
  • Co potřebuji, abych mohl o dotaci požádat?
    Nutná je projektová dokumentace. Ta zahrnuje energetické ohodnocení domu a posudek na stavební projekt. Na rodinný domek tyto posudky vyjdou v průměru na 25 000 Kč, stát vám na ně nově přispěje částkou až 20 000 korun. „Chceme, aby to nebyla bariéra pro vstup do programu Zelená úsporám,“ řekl o posudcích ministr životních prostředí Ladislav Miko.
  • Jaký je další administrativní postup?
    Po zhotovení posudků vyplňte formulář se žádostí o dotaci. Ten si stáhněte na stránkách www.zelenausporam.cz. Formulář vám pak zkontroluje a popřípadě opraví krajské pracoviště. Do dvou měsíců po odeslání formuláře zjistíte, jestli s penězi můžete počítat.
  • Dokdy musím dokončit projekty?
    Jsou stanoveny časové lhůty: 18 měsíců u zateplení, dva roky u stavby tzv. pasivního (nízkoenergetického) domu a šest měsíců u výměny zdroje pro vytápění či ohřev vody. Jejich splnění je nutné k tomu, abyste peníze skutečně dostali. Po dokončení projektu a vyřízení formalit budete mít za dva měsíce přístup k penězům.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.