Ještě 50 let horka a bude tady poušť! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Ještě 50 let horka a bude tady poušť!

Pokud bude slunce svítit tak, jako nyní, budou ženy u nás chodit za několik desítek let raději zahaleny.
Pokud bude slunce svítit tak, jako nyní, budou ženy u nás chodit za několik desítek let raději zahaleny. (: Profimedia.cz)

PRAHA – Z Česka může být za 50 let Sahara! Tvrdí to specialisté na klimatologii. Pokud by se teploty udržovaly na těchto vysokých hodnotách po dalších padesát let, mohla by naše krajina vypadat jako v Africe!


Co nás možná čeká...

> Vyschnou jihočeské rybníky
> U Mostu jen písek
> Přes den + 40 ºC v noci -30 ºC

Spalující sluneční žár by dosud zelené Česko naprosto změnil! Klimatologové spolu s deníkem Aha! vytvořili katastrofický scénář, jak by mohla naše republika vypadat po padesáti letech opakující se tropické výhně.

ZVÍŘATA A LESY HYNOU!
„V první řadě bychom postupně přišli o většinu zeleně a lesních porostů, nestačily by se zavlažovat, vznikaly by jejich požáry a zůstala by jen vypálená krajina,“ řekl Aha! klimatolog Martin Kovář. To by samozřejmě znamenalo ztrátu přirozeného ekosystému pro spoustu živočichů, kteří by pomalu ale jistě vymírali. Víc než Čechy by to postihlo Moravu.
MIZÍ ŘEKY I RYBNÍKY!
Začaly by vysychat rybníky, jezera a řeky. Například z jihočeských rybníků by do čtyřiceti let zůstaly jenom ty největší – ostatní by se změnily v obří bahnité jámy, semeniště hmyzu. Lidé by se začali stěhovat blíž ke zbylým řekám a jezerům, jako k jediné naději na přežití – z řek by se pak zákonitě staly toxické splašky jako třeba dnes z indické řeky Gangy. Pitná voda by na celém světě extrémně zdražila.
VELBLOUDI MÍSTO ŠKODOVEK?
„Bereme-li v úvahu, že by teploty nešly přes den pod 30 ºC, tak by se z některých částí Česka stala doslova poušť. To platí třeba pro oblast Mostecké pánve – tam by se místo aut pravděpodobně jako dopravní prostředek začali využívat velbloudi,“ předpovídá katastrofický scénář Kovář a vůbec to nemyslí jako vtip. Koneckonců – ropa je pořád dražší a dražší...
EXTRÉMNÍ VÝKYVY TEPLOT!
Navíc by se v takové oblasti zřejmě střídaly denní a noční teploty, a to až o 70 ºC! Přes den by se mohly pohybovat okolo +40 ºC a v noci kolem -30 ºC, v podstatě stejně jako v asijské poušti Gobi.
PŘES POLEDNE SIESTA.
Radikálně by se změnil i život lidí. Stejně jako jejich oblékání. Ze syntetických materiálů, ve kterých by se doslova upekli, by přešli na jednoduché bavlněné tuniky, stejně jako obyvatelé »černého« kontinentu. Změnila by se zřejmě i pracovní doba. Nutností by bylo zavedení polední přestávky, »siesty«, kdy je vedro největší. Za zábavou by se chodilo hlavně pozdě večer.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.