Největší sraz citroënů u nás: »Kachna«, to je pohoda... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Největší sraz citroënů u nás: »Kachna«, to je pohoda...

Zadání pro konstruktéry znělo: vytvořit vůz, který bude schopen převézt čtyři venkovany se slamáky na hlavách přes zorané pole, aniž by se rozbila převážená vejce v ošatce.
Zadání pro konstruktéry znělo: vytvořit vůz, který bude schopen převézt čtyři venkovany se slamáky na hlavách přes zorané pole, aniž by se rozbila převážená vejce v ošatce. (Martin Přibyl)

5:00 (rc) – Stovky automobilů Citroën 2CV se od včerejšího dne sjíždějí do areálu dostihového závodiště v Mostu. Koná se tu celosvětový sraz majitelů těchto legendárních vozidel. Auto, které je známé především pod přezdívkou »kachna« díky typickému kolébání během jízdy, se vyrábělo přes 40 let a koupilo si ho přes pět milionů lidí!

Organizátoři srazu, který začne dnes a potrvá celý týden, očekávají přes dva tisíce vozidel. Přihlášeni jsou i účastníci z Japonska či USA. Během srazu budou »kachny« po skupi-nách vyjíždět na spanilé jízdy po okolí, jejich majitelé si mohou také vyzkoušet školu smyku na zdejším polygonu. Připraveny jsou i koncerty, burzy a další akce.

Nejužší »kachna« pojede závod vraků

Ve stanu, kde je vystavena expozice připomínající historii Citroënu 2CV a také československých aut vzniklých ve stejném období, stojí rovněž jakási zúžená »kachna«. Jedná se o vozidlo Jarina Hořavy, tradičního účastníka závodu vraků »Czech Wrecks« z Londýna do Prahy. A protože jeho poslední »kachna« skončila vloni ve šrotu vinou účasti v hromadné havárii v Itálii, připravuje novou. „Inspirovalo mě, že v technickém průkazu stálo, že se jedná o dvoumístné vozidlo (běžný Citroën 2CV je přitom samozřejmě čtyřmístný – pozn. red.). Tak jsem ho dvoumístný opravdu udělal. Jenže dvě místa jsou za sebou,“ vysvětluje nadšenec Hořava.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.