Erika Reteiová: Bráchu zabili lékaři! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Erika Reteiová: Bráchu zabili lékaři!

Fotografie
Fotografie (internal)

5:00 (ler) – „Zabili mi bratra,“ říká Erika Reteiová (36) z Guntramovic na Opavsku, když mluví o smrti svého bratra Honzy. Zemřel 11. července, bylo mu pouhých 31 let. Z úmrtí obviňuje opavskou nemocnici. Žalobu na ni ale podávat nechce, nemá peníze. A nevěří, že by to něčemu pomohlo.

Jan Retei začal mít první problémy loni v srpnu, kdy prodělal mozkovou mrtvici. „Šlo mu o život. Operovali mu hlavu. Skončil na vozíku. Byl ochrnutý na pravou stranu. Všechno nakonec překonal. Letos v květnu ale dostal záchvat. Najednou ztuhl. Volala jsem záchranku. Doktorka řekla, že ho vezme na vyšetření do Opavy na neurologii,“ začíná popisovat celý příběh sestra Erika. Lékaři Jana propustili s tím, že měl epileptický záchvat. „Prý se to může po mrtvici stát. Po návratu domů si neustále stěžoval na bolest hlavy. Protože jsme s opavskou nemocnicí měli špatné zkušenosti i v minulosti, nechtěli jsme ho tam už posílat,“ vzpomíná truchlící sestra.

Její bratr proto skončil v novojičínské nemocnici. „Byl přijatý na internu. Okamžitě se mu dělalo CT. Měl zánětlivé ložisko v mozku. Bylo dost velké,“ komentuje mluvčí novojičínské nemocnice Simona Součková. Z Nového Jičína muže poslali na specializované pracoviště do Fakultní nemocnice v Ostravě. „Pacienta jsme přijali a operovali. Byl ve velmi vážném stavu. Bohužel se u něj jednalo o komplikaci, která souvisela s jeho předchozím onemocněním (pozn. red.: mozkovou mrtvicí). Byla natolik závažná, že pacient umřel,“ popisuje mluvčí nemocnice Tomáš Oborný průběh hospitalizace.

Tady byl Jan Retei ještě zdravý.

Rodina si stále myslí, že v Opavě péči o jejich Jana zanedbali. „Oni v Opavě nehledali. Ani se nesnažili ho vyšetřit. Kdyby se na to přišlo dřív, tak se to mohlo určitě podchytit. Možná bratr mohl ještě dnes žít,“ říká smutně Erika. Opavská nemocnice se k celému případu nechtěla nijak zvlášť vyjadřovat. „On byl u nás krátkodobě hospitalizován. Ve stabilizovaném stavu byl propuštěn. Nemohu k tomu říct víc,“ sdělil Daniel Svoboda, mluvčí opavské nemocnice. Případnou vinu nevyloučil a ani nepřipustil. Zoufalá rodina se se smrtí Jana jen těžce vyrovnává. „Asi jen pošleme stížnost řediteli. Vím, že na ně nemá smysl podávat žalobu. A nemáme na to ani peníze. Ale něco takového přece nejde, každý pacient by měl dostat tu nejlepší péči v každé nemocnici,“ dodává Erika.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.