Měla jsem prasečí chřipku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Měla jsem prasečí chřipku!

Kristýna Léblová se musela s prasečí chřipkou, kterou se zřejmě nakazila v New Yorku, poprat sama.
Kristýna Léblová se musela s prasečí chřipkou, kterou se zřejmě nakazila v New Yorku, poprat sama. (Aha! – Dan Černovský)

PRAHA – Kristýna Léblová (24) žila rok v Kanadě a těsně před svým návratem do Česka vycestovala na výlet do New Yorku. Kromě zážitků a suvenýrů si ovšem přivezla také smrtelný vir prasečí chřipky! Dalším šokem pro ni byl postup kanadských lékařů. Za sto dolarů ji poslali domů s tím, že musí přežít noc. A pokud by se dusila, ať si zavolá záchranku. Testy ani léčba už podle doktorů neměly cenu!

PRAHA – Kristýna Léblová (24) žila rok v Kanadě a těsně před svým návratem do Česka vycestovala na výlet do New Yorku. Kromě zážitků a suvenýrů si ovšem přivezla také smrtelný vir prasečí chřipky! Dalším šokem pro ni byl postup kanadských lékařů. Za sto dolarů ji poslali domů s tím, že musí přežít noc. A pokud by se dusila, ať si zavolá záchranku. Testy ani léčba už podle doktorů neměly cenu!

„Když jsme se vrátili do Toronta, začala jsem kašlat a všechno mě příšerně bolelo, ale přičítala jsem to těm třem prochozeným dnům po New Yorku, “ popisuje svoje první pocity Léblová. Další den už dostala horečku.

„Vydala jsem se na kliniku. Čekárna byla nabitá lidmi a u recepce měli vyvěšené tabulky s nápisy, že pokud trpíte těmito příznaky, musíte si vzít roušku a nahlásit se. Také jsem zaplatila 100 dolarů. I přesto, že jsem jim řekla, že mám zřejmě prasečí chřipku, nechali mě sedět s ostatními v čekárně přes čtyři hodiny. Byla jsem tam jediná s rouškou a všichni na mě vyděšeně zírali,“ popisuje Léblová.

Po hodinách strávených v horečkách a se záchvaty kašle v čekárně ovšem přišlo něco, co české pacientce doslova vyrazilo dech. „Když mě lékař vzal na řadu, jen si mě poslechl. Ani jsem si nesundala roušku. Pak mi řekl, že to nejspíš prasečí chřipka je, ale že mě na ni testovat nebudou. Že je to drahé, a stejně na ni nemají lék,“ popisuje Léblová.

S šokujícím postupem lékaře se Češka jen těžko vyrovnávala, a navíc ve vzduchu visela otázka: Co teď? „Řekl mi, že pro mě bude rozhodující noc. Že až se mi zhorší dýchání a začnu se dusit, mám si zavolat záchranku,“ popisuje hrůznou situaci Léblová. Vyděšená pacientka nasadila léčbu, která zabírá na klasickou chřipku a čekala. „Popravdě jsem se bála usnout a pořád jsem kontrolovala, jak dýchám. Nakonec jsem usnula a díky bohu se probudila až v deset dopoledne. Pak jsem se týden opravdu léčila a bylo po chřipce,“ dodává s úlevou po překonání nemoci Léblová.

Jak je to s nakaženými v Česku?

● Ve světě se zatím nakazilo již více než 100 000 lidí.

● Prokazatelně si tato chřipka vyžádala už 441 lidských životů.

● V Evropě je nyní přes 11 000 případů. Nejvíce nakažených je v Británii.

● Česká republika nyní eviduje 20 lidí s touto nákazou.

● Poprvé se v Česku chřipka objevila 25. května. Nakaženým byl pilot (29), který se vrátil z New Yorku.

● První případ této nemoci byl hlášen 18. března 2009 v Mexiku.

Stáňa SEĎOVÁ

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.