Zoufalství v jižních Čechách - Kdo tuhle spoušť uklidí… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zoufalství v jižních Čechách - Kdo tuhle spoušť uklidí…

Marie Reichlová začala uklízet hned jak opadla voda.
Marie Reichlová začala uklízet hned jak opadla voda. (pro Aha! - Marek Hofman)

PUTIM – Smutek, zoufalství, vysílení. Takové jsou pocity lidí ve Strunkovicích nad Blanicí a v Putimi. Tedy v místech, která byla zasažena letošními povodněmi jako poslední. Lidé v jižních Čechách včera, když začala opadat voda, začínali uklízet.

Smutek, zoufalství, vysílení. Takové jsou pocity lidí ve Strunkovicích nad Blanicí a v Putimi. Tedy v místech, která byla zasažena letošními povodněmi jako poslední. Lidé v jižních Čechách včera, když začala opadat voda, začínali uklízet.

„Nevíme, z kterého konce máme začít. Aspoň že tu není bahno. Jsme vyplaveni poněkolikáté, před sedmi lety jsme to měli až po střechu. Slibovali hory doly, jak upraví řeku, a teď jsme zase zaplavení,“ řekla Aha! Marie Reichlová, která uklízí, vymývá písek a ji i celou rodinu čeká sušení místností.

Včera do Putimi přivezli hasiči z Českých Budějovic kolečka na úklid a vysoušeče, lopaty a čisticí prostředky. „Lidi jsou hodní, nabízejí nám pomoc odevšad, je vidět, že rčení v nouzi poznáš přítele platí,“ řekl velitel hasičů Miloslav Uhlík.

Nejhůře záplavy nesou staří a osamocení lidé. Proto v Putimi i dalších obcích pracují psychologové, kteří se snaží postiženým lidem pomáhat. „Já nemít dceru a vnoučata, které mám ráda, najdu si nějakou pěknou větev a už na tom světě nejsem. Fakt, to není k životu,“ dodala jedna ze zaplavených obyvatelek.

Výstraha trvá dál!

Až do zítřejšího večera prodloužili meteorologové výstrahu před nebezpečím bouřek s přívalovými dešti, objevit se mohou v kterémkoli kraji. Pro Jihočeský kraj bude dokonce do pátečního večera platit výstraha před povodněmi.

Počasí v Česku bude i nadále ovlivňovat okraj tlakové níže se středem nad Balkánským poloostrovem. Meteorologové očekávají, že i v příštích dnech bude převážně oblačno s přeháňkami a bouřkami. „Zejména v odpoledních a večerních hodinách se ojediněle budou v bouřkách vyskytovat přívalové srážky s intenzitou 20 až 60 litrů za hodinu, až šest hodin, nárazy větru kolem 75 kilometrů za hodinu a kroupy,“ uvádí zpráva Českého hydrometeorologického ústavu.

Kus léta je fuč!

Kus léta je za námi, ale že bychom si ho nějak výjimečně užili, to se říct nedá. Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress potvrdila, že atypický červen, který právě skončil, byl velmi podprůměrný.

Jaký tedy byl první letní měsíc?

  • Průměrná teplota – 21 °C
  • Počet dní s teplotami nad 25 °C – 3
  • Počet tropických dní(teploty nad 30 °C) – 1
  • Dny, kdy bylo oblačno – 19
  • Dny, kdy jsme slunceani nezahlédli – 5
  • Počet dní, kdy slunce svítilo více než 6 hodin – 7
  • Počet dní, kdy pršelo – 14
  • Dny, kdy foukalo(vítr o síle přes 10 m/s) – 8
Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.