Miroslav Moravec - Komplikace po operaci. Chyba lékařů? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Miroslav Moravec - Komplikace po operaci. Chyba lékařů?

Než se Miroslav Moravec vrátí na divadelní prkna, zajede si ještě do lázní Bohdaneč.
Než se Miroslav Moravec vrátí na divadelní prkna, zajede si ještě do lázní Bohdaneč.

SLAPY – Herec Miroslav Moravec (67) je stále o berlích! Ještě se totiž úplně nezotavil z autonehody, kdy ho porazila couvající taxikářka! „Je to už čtyři a půl měsíce a nejméně další měsíc ještě potrvá, než se berlí zbavím.“ Jen si to představte – půl roku o berlích!

„Původně jsem myslel, že touhle dobou už to bude v pořádku. Všechna čest operatérům, ale zřejmě zvolili metodu, která se v mém věku ukázala jako nevhodná,“ posteskl si dabér, jehož hlasem na českých obrazovkách promlouvájí komisař Moulin nebo Fantomas.

Miroslav Moravec je v těchto dnech ve Vojenském rehabilitačním ústavu na Slapech. „Znám lidi v mém věku, kteří dva měsíce po zranění už chodili víceméně bez problémů. Těm totiž voperovali totální endoprotézu (umělý kloub – pozn. aut.). Moji lékaři ale zvolili metodu, kdy mi sešroubovali moje vlastní kosti. A u té je rehabilitace bohužel pomalejší,“ říká Moravec, který původně plánoval strávit léto v lázních.

To, co se na první pohled může zdát jako osudová chyba lékařů, má ale logické vysvětlení. „Je pravda, že pacienti, u kterých je zlomenina krčku řešena endoprotézou, většinou dříve chodí,“ říká pražský lékař Martin Bognár. „Záleží však na tom, v jaké kondici pacient je. Operace je totiž poměrně náročná a jsou při ní velké krevní ztráty,“ dodává Bognár.

Moravec, který po hospitalizaci v Krči strávil několik neděl v sanatoriu Na Malvazinkách a teď ho čeká ještě měsíc na Slapech, si však prodloužené nedobrovolné volno užívá. „Už jsem si potřeboval odpočinout,“ říká, rehabilitaci ale rozhodně nešidí. „Je to tu náročné, koneckonců je to vojenský ústav. Mám tu pěkný dril. Od rána od sedmi, kdy je snídaně, až do odpoledne, kdy mám procedury. Cvičení, bazén, zábaly... Když to ve čtyři odpoledne skončí, připadám si, jako bych přišel domů z té nejtěžší roboty,“ říká Moravec, který se už těší na návrat do práce a do divadla, kde s ním počítají na podzimní sezonu.

Endoprotézu, či »dráty«?
Každého pacienta posuzuje operatér individuálně a volí pro něj nejvhodnější metodu. „Endoprotézu si lze představit jako klín, který se dává ať už do krčku, nebo přímo do stehenní kosti. A tento klín pak musí nést polovinu váhy těla,“ vysvětluje lékař Martin Bognár s tím, že kost je při zlomenině krčku vždy málo pevná, a pokud se do ní vloží endoprotéza, nemusí váhu těla unést. Hrozí totiž, že se kost zcela rozpadne.

Autoři: Petr MACEK, Tomáš LAMBERSKÝ
Foto Aha!: Marek PÁTEK

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.