Zakázaná vesnice! Do Dobřenic u Hradce Králové legálně nedojedete... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zakázaná vesnice! Do Dobřenic u Hradce Králové legálně nedojedete...

 (Aha! – Martin Přibyl)

DOBŘENICE – Vesnice na konci světa. I tak se teď dá mluvit o Dobřenicích na Královéhradecku. Ty, ač leží jen pár stovek metrů od dálnice D11 z Prahy na Hradce Králové, jsou prakticky odříznuty od světa.

Na všech příjezdových cestách do obce jsou rozmístěny dopravní značky se zákazem vjezdu. Lidé, kteří například dojíždějí do práce autem, sice mohou z obce vyjet, ale už se tam legálně nesmějí vrátit...

Ve vesnici se totiž opravují silnice. Kvůli tomu je střed obce prakticky neprůjezdný. „Nemůže sem jezdit zásobování, maminky, které vozí děti do naší mateřské školky z vedlejší vesnice, by měly správně jezdit po třináct kilometrů dlouhé objížďce,“ informovala starostka obce Otilie Chlapková. Přitom podle ní byl před začátkem prací domluven úplně jiný režim. Například pod zákazovými značkami měly být dodatkové tabulky umožňující vjezd místním a zásobování. Na policii už přislíbili nápravu, ale zatím se nic nezměnilo. Rekonstrukce silnic jedné části obce přitom bude trvat ještě dva měsíce, pak ale začnou práce ve zbývajících ulicích.

„Lidé musejí i popelnice ručně tahat stovky metrů, protože sem popelářský vůz nedojede. Každý musí porušovat dopravní předpisy a hrozí mu, že zaplatí pořádnou pokutu, a ještě přijde o body,“ rozčilovali se místní muži v hostinci u oběda. „Když zavážejí sudy s pivem, také musejí přes zákaz,“ říká provozovatel hostince Jiří Valášek.

Potíže ale nemají jen podnikatelé. „Měli jsme minulý týden takovou rodinnou brigádu na sběr třešní. Syn jel z Chotěboře a také musel projet přes dva zákazy vjezdu,“ říká důchodce František Melzer, který prý naštěstí sám auto nepoužívá. „Připadáme si tady jako v nějakém ghettu,“ dodává.

Pokuty za vjezd už přitom policie vybírala. Zvolila si bývalou polní cestu spojující Dobřenice s dva kilometry vzdálenou obcí Osičky...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.