Češi přicházejí na chuť ostrým pokrmům - Nejpálivější jsou papričky!

PRAHA – Češi čím dál více přicházejí na chuť pálivým jídlům. Nejpálivější kuchyní na světě je thajská, ale pořádně se orosíte i při konzumaci jídel indických, mexických či sečuánských. Věděli jste ale, že každé pálivé jídlo je hodnoceno podle přesně stanovené stupnice pálivosti?
Lékaři: Pozor, mužou i zabít!
Pálivá jídla mají svoji stupnici, která vyjadřuje obsah látky kapsaicin. Je pojmenována po americkém chemikovi Scovillovi, který poprvé srovnal pálivost papriček.
Základní jednotkou pálivosti je SHU (Scoville Heat Unit). Základem je roztok z paprik, cukru a vody, který se postupně ředí vodou. Ochutnávači ho zkoušejí tak dlouho, až pálivost přestanou cítit. Sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin a na Scovilleho stupnici má hodnotu nula. Naproti tomu jedna z nejpálivějších papriček habanero má pálivost 300 000 a více SHU. Tedy než se stane kapsaicin pro ochutnávače nezřetelný, musí se zředit vodou v poměru 1:300 000.
Pálivé papričky je možno koupit i v našich obchodech. Například malá krabička se směsí, mezi níž je i paprička habanero, stojí v supermarketech okolo 60 Kč. Lékaři upozorňují, že látka kapsaicin může v krajním případě i zabít. Člověk by však musel sníst zhruba osm kilogramů pálivých paprik. Výjimečně může zvýšená konzumace pálivých jídel vést k problémům s dechem, nevolnosti či zvracení. Daleko však převažují jeho příznivé účinky, např. pomáhá neutralizovat trávení a podporuje chuť k jídlu, zrychluje metabolismus, stimuluje srdce, snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu, atd.
Jak jíst pálivé:
> Pro začátek určitě opatrně a pomalu, zajídat omáčku s masem přílohou.
> Zapíjet až po jídle, ne během jídla.
> Nikdy nezapíjet vodou či pivem! Kapsaicin je totiž olejová látka a vodou či pivem se jen rozšíří.
> Pocit pálivosti pomáhá zahnat mléko či sladký sirup. Anebo zajedení chlebem.