Češi přicházejí na chuť ostrým pokrmům - Nejpálivější jsou papričky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 21. července 2025

Svátek slaví Vítězslav, zítra Magdaléna

Češi přicházejí na chuť ostrým pokrmům - Nejpálivější jsou papričky!

PRAHA – Češi čím dál více přicházejí na chuť pálivým jídlům. Nejpálivější kuchyní na světě je thajská, ale pořádně se orosíte i při konzumaci jídel indických, mexických či sečuánských. Věděli jste ale, že každé pálivé jídlo je hodnoceno podle přesně stanovené stupnice pálivosti?


Lékaři: Pozor, mužou i zabít!

Pálivá jídla mají svoji stupnici, která vyjadřuje obsah látky kapsaicin. Je pojmenována po americkém chemikovi Scovillovi, který poprvé srovnal pálivost papriček.

Základní jednotkou pálivosti je SHU (Scoville Heat Unit). Základem je roztok z paprik, cukru a vody, který se postupně ředí vodou. Ochutnávači ho zkoušejí tak dlouho, až pálivost přestanou cítit. Sladká paprika neobsahuje žádný kapsaicin a na Scovilleho stupnici má hodnotu nula. Naproti tomu jedna z nejpálivějších papriček habanero má pálivost 300 000 a více SHU. Tedy než se stane kapsaicin pro ochutnávače nezřetelný, musí se zředit vodou v poměru 1:300 000.

Pálivé papričky je možno koupit i v našich obchodech. Například malá krabička se směsí, mezi níž je i paprička habanero, stojí v supermarketech okolo 60 Kč. Lékaři upozorňují, že látka kapsaicin může v krajním případě i zabít. Kliknutím zvětšeteČlověk by však musel sníst zhruba osm kilogramů pálivých paprik. Výjimečně může zvýšená konzumace pálivých jídel vést k problémům s dechem, nevolnosti či zvracení. Daleko však převažují jeho příznivé účinky, např. pomáhá neutralizovat trávení a podporuje chuť k jídlu, zrychluje metabolismus, stimuluje srdce, snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu, atd.

Jak jíst pálivé:
> Pro začátek určitě opatrně a pomalu, zajídat omáčku s masem přílohou.
> Zapíjet až po jídle, ne během jídla.
> Nikdy nezapíjet vodou či pivem! Kapsaicin je totiž olejová látka a vodou či pivem se jen rozšíří.
> Pocit pálivosti pomáhá zahnat mléko či sladký sirup. Anebo zajedení chlebem.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry