Tak tohle jsou housle za 1 000 000 Kč! Vyrobil je z mramoru! A váží jen dva kilogramy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Tak tohle jsou housle za 1 000 000 Kč! Vyrobil je z mramoru! A váží jen dva kilogramy!

Z kamenného bloku se postupně odřezává, tvaruje, vybrušuje a dlabe ozvučnice budoucích houslí.
Z kamenného bloku se postupně odřezává, tvaruje, vybrušuje a dlabe ozvučnice budoucích houslí. (Aha! – Martin Přibyl, ara)

PRAHA – Umělecký sochař a kameník Jan Řeřicha (33) v těchto dnech dodělává naprosto jedinečné housle z mramoru. Není to jediný extravagantní kousek z kamene, který má na svědomí. V minulosti již vyrobil například kytaru nebo mramorovou loď.


„První takové housle jsem vytvořil z pískovce, je měkčí a lépe se opracovává. Jeho akustické vlastnosti ale za moc nestály, a tak jsem v materiálu přitvrdil,“ popisuje a dodává, že začátky byly opravdu těžké. Nikdo prý totiž neměl zkušenosti s tím, jak moc tenký pKliknutím zvětšetelát lze z materiálu vybrousit a jaké nářadí je nejlepší použít. „Všechno to bylo metodou pokus omyl. Nakonec jsem dospěl k ruční brusce a diamantovým kotoučům. Jeden stojí tisícovku a vydrží tak týden, pak se rozpadne a je potřeba koupit nový,“ vypočítává. „Když jsem udělal první housle z mramoru, natáhl na nich struny a zabrnkal, Kliknutím zvětšetetak jsem byl opravdu rozrušený. Dovolal jsem se k panu Svěcenému, houslistovi světového formátu, a povyprávěl jsem mu, co jsem vyrobil. Velmi ho to zaujalo a řekl mi, ať k němu okamžitě i s houslemi přijedu. Prohlédl si je, dal pod bradu a udělal pár tahů smyčcem. Chvilku hrál a pak mi řekl: »Není to vůbec špatné, spíš naopak, opravdu se tam nějaký zvuk jeví, je sice úplně jiný než v dřevěných houslích, ale funguje to.« Hrozně mě to potěšilo,“ říká umělec, který má na svědomí již troje housle a dodělává čtvrté. Jeden takový nástroj je velmi obtížné vyrobit, celý proces výroby trvá až jeden rok. Housle pak nejsou vůbec levné – vyjdou na rovný milion korun!

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.