Návrhy ČSSD: Zatopíme bohatým! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Návrhy ČSSD: Zatopíme bohatým!

PRAHA – ČSSD se chystá zatopit bohatým ještě o něco víc, než se dosud myslelo. Minulý týden jsme vás informovali, že sociální demokraté před říjnovými volbami přicházejí s několika taháky do kampaně – pro bohaté lidi s platem nad 100 tisíc korun by se zvedla daň z příjmu na 38 %, vyšší daně by platily i firmy. Teď se ale ukazuje, že ČSSD půjde ještě dál.

ČSSD se chystá zatopit bohatým ještě o něco víc, než se dosud myslelo. Minulý týden jsme vás informovali, že sociální demokraté před říjnovými volbami přicházejí s několika taháky do kampaně – pro bohaté lidi s platem nad 100 tisíc korun by se zvedla daň z příjmu na 38 %, vyšší daně by platily i firmy. Teď se ale ukazuje, že ČSSD půjde ještě dál.

Podle Hospodářských novin sociální demokraté v případě vítězství ve volbách chtějí, aby vyšší zdravotní a sociální pojištění platili lidé s platem nad 94 000 Kč hrubého (nyní od 141 000 Kč) a zavedli by i daň z dědictví po příbuzných, pokud by zděděný majetek přesahoval 10 milionů Kč. Zvyšování daní nejlépe placeným zaměstnancům by se dotklo asi jednoho procenta lidí a do rozpočtu by přineslo pět miliard korun. Peněz na uskutečňování plánů však ČSSD bude potřebovat daleko víc. I proto zejména v levicové části strany sílí hlasy, aby nejvíce vydělávající zaměstnanci platili ještě vyšší daň z příjmu než zmiňovaných 38 %. Pak by člověk s platem 100 000 Kč odevzdal státu možná až 50 %. Takový návrh prosazuje např. Zdeněk Škromach. „Ano, uvažujeme o tom, v době krize by to mohlo pomoci,“ řekl Aha! Škromach. ČSSD také chce snížit platy manažerům státních firem.

Ke zvyšování daní bohatým se rozdílně staví i v zahraničí. Zatímco např. v USA a Británii se pro ně už rozhodli (v Británii bude člověk vydělávající více než 375 000 Kč měsíčně platit daň 40 až 50 %), ve Francii a Německu o nich nechtějí ani slyšet.

Předvolební taháky ČSSD

DANĚ LIDEM
  • Konec tzv. superhrubé mzdy, kvůli které všichni zaměstnanci platili stejně vysoké procento daně. Ve hře jsou dva návrhy sazeb – 12, 22 a 38 procent nebo 12, 19, 25 a 38 procent (tato sazba by možná byla i vyšší).
  • Nově by si pohoršili lidé s platem nad 100 tisíc hrubého měsíčně – stát by jejich plat danil nejméně 38 %. Ostatní si díky daňovým slevám či nižší sazbě daně oproti dnešku podle místopředsedy ČSSD Sobotky nepohorší.
  • Stropy na placení zdravotního a sociálního pojištění by se zvýšily – vyšší pojištění by tak neplatili až lidé s platem dosahujícím alespoň šestinásobku průměrného platu (141 000 Kč). Teď to bylo 94 000 Kč. Člověk s platem 140 000 Kč by tak platil měsíčně státu o 8850 Kč víc.
DANĚ FIRMÁM
  • Zvýšily by se z 19 na 21 procent.
DAŇ Z DĚDICTVÍ PO PŘÍBUZNÝCH
  • Pokud by nejbližší příbuzný zdědil majetek přes deset milionů korun, musel by platit daň.
RODIČOVSKÁ DO SEDMI LET
  • Rodiny by mohly být doma s dítětem až čtyři roky, a to až do sedmi let věku dítěte – samy by rozhodly, které roky by to byly. Když by rodiče chtěli být doma s dítětem po maximální dobu čtyř let, museli by se v péči vystřídat, otec by musel být doma s dítětem alespoň jeden rok. Rodičovskou by pobírali i rodiče, kteří by dítě dávali do jeslí či mateřské školy i více než pětkrát za měsíc.
NEMOCENSKÁ I PRVNÍ TŘI DNY
  • Kvůli velkému zneužívání nemocenské ji Topolánkova vláda zrušila v prvních třech dnech nemoci, Paroubek a spol. ji chtějí obnovit.
MAJETKOVÁ PŘIZNÁNÍ
  • ČSSD zvažuje, že dá finančním úřadům možnost, aby do tří let po koupi auta či bytu vlastníka požádal o doložení původu příjmů. Když by to dotyčný nedokázal, byla by mu tato částka dodatečně zdaněna 55 procenty.
GARANTOVANÝ DŮCHOD
  • ČSSD by zavedla minimální garantované výživné a minimální garantovaný důchod ve výši 1,2násobku životního minima.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.