Eva Maňáková (58): Vážila 150 kilo! A 50 kg zhubla... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Eva Maňáková (58): Vážila 150 kilo! A 50 kg zhubla...

...a dnes, kdy dokázala shodit třetinu své původní váhy.
...a dnes, kdy dokázala shodit třetinu své původní váhy. (Aha! – Petr Novotný)

PRAHA – Eva Maňáková (58) z Prahy vážila ještě před třemi lety při výšce 168 cm 150 kilo! Snažila se sice držet nejrůznější diety, pokaždé něco zhubla, ale vzápětí přibrala ještě víc, než shodila... Dnes má téměř o 50 kilo míň, a hlavně dál netloustne a stále hubne! Jak to dokázala?


● -10 kg dietou
● -10 kg bandáží žaludku
● -24 kg cvičením

Operací, speciální dietou a hlavně cvičením.

„Přibírala jsem celý život. Vyzkoušela jsem snad všechny diety, něco účinkovalo víc, něco míň. Pokaždé se ale dostavil jo-jo efekt, až jsem se dopracovala téměř ke 150 kilům, což bylo hrozný,“ popisuje Eva, která měla navíc jako inženýrka ekonomie celý život sedavé zaměstnání.

Když musela začít užívat léky na cukrovku, vysoký krevní tlak a cholesterol, rozhodla se s pneumatikou kolem břicha zatočit a podstoupit bandáž žaludku. „Je to taková podpůrná berlička. Kliknutím zvětšetePřed operací jsem musela zhubnout deset kilo, aby v břiše vůbec vznikl prostor pro operatéra. Téměř jsem nejedla, byla jsem jen na zelenině, podařilo se,“ popisuje Eva. Po operaci shodila dalších deset kilo, víc to nešlo...

S dalším hubnutím pomohli lékaři ze 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a IKEMu v Praze. „Doktor Martin Matoulek mi navrhl účast v experimentální skupině. Tři měsíce jsem jedla veganskou stravu, jídelníček mi na klinice připravili přímo na míru a 3krát týdně jsem začala chodit na aerobní cvičení,“ popisuje Eva. Tím dokázala zhubnout dalších 16 kilo. Dneska na cvičení dochází 2krát týdně a každý den ještě cvičí doma. „A stále hubnu. Už bych žádnou dietu, kterou by mi nesestavil lékař nebo nutriční terapeut, nedržela. Navíc vím, že bez pohybu to opravdu nejde. Dneska jsem na 106 kg při výšce 168 cm,“ dodává Eva s tím, že léky na cukrovku a cholesterol mohla vysadit, je zase zdravá!

Jak je to s dietou?

> Chceme zhubnout, tak držíme dietu. „Dietou většinou ztrácíme svaly, ale ne kritické tuky,“ říká fyzioterapeutka Martina Drobníčková z rekondičního centra VŠTJ Medicína Praha, která je »trenérkou« Evy. Právě pneumatiky kolem břicha mají na svědomí nemoci z obezity.
> I Eva držela při hubnutí dietu. Tu by měl ale vždy sestavit pro konkrétního pacienta odborník. Je možné se obrátit na kterékoli dietologické oddělení velkých nemocnic.
> Jen lékaři dokáží poradit, jestli je zrovna pro vás vhodné operační řešení obezity – bandáž žaludku. Jak operace, tak sestavení správného jídelníčku je zdarma, platí je zdravotní pojišťovny.

Jak cvičit a hubnout?

> Pro tlouštíky je nejideálnější aerobní cvičení. „Aerobní aktivita cíleně spaluje tuky. Vyznačuje se tím, že pohyb je jednoduchý, opakuje se, jeho intenzita se nemění a má určitou dobu trvání. Ta by neměla by být kratší než 40 minut. Tuky se začínají spalovat po 30 minutách,“ popisuje fyzioterapeutka Drobníčková.
> Nejideálnější je jízda na kole, bruslích, běžkách, veslování nebo pohyb na trenažerech – rotopedu, běhacím pásu ap. Ideální je takto cvičit hodinu denně 3krát týdně. A alespoň zpočátku pod dohledem fyzioterapeutů nebo rehabilitačních sester. Na cvičení finančně přispívají i zdravotní pojišťovny, informace můžete získat na www.medispo.net, www.zijzdrave.cz nebo www.vzp.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.