Konec poplatků ve zdravotnictví? Možná už tento pátek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Konec poplatků ve zdravotnictví? Možná už tento pátek!

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Sněmovna se včera přiblížila zrušení nebo omezení zdravotnických poplatků. Návrhy poslala do třetího čtení a definitivně by se mělo rozhodnout už v pátek. Ten den by se mělo hlasovat i o šrotovném a dalších protikrizových opatřeních.

Sněmovna se včera přiblížila zrušení nebo omezení zdravotnických poplatků. Návrhy poslala do třetího čtení a definitivně by se mělo rozhodnout už v pátek. Ten den by se mělo hlasovat i o šrotovném a dalších protikrizových opatřeních.

ČSSD včera dokonce pohrozila, že nevysloví důvěru úřednické vládě Jana Fischera, pokud bude nová vláda trvat na regulačních poplatcích ve zdravotnictví. Vadí jim, že nová ministryně zdravotnictví Dana Jurásková jakékoliv rušení poplatků odmítá.

Pokud by Sněmovnou prošlo úplné zrušení poplatků, Senát by ale takový návrh s velkou pravděpodobností vrátil poslancům zpět. Ti by pak v potřebovali na jeho schválení nikoli nadpoloviční většinu přítomných, ale všech poslanců.

ČSSD a KSČM poplatky nechtějí vůbec
Poslanci obou těchto stran požadují plošné zrušení poplatků nebo alespoň jejich významné omezení. Minimálně pro druhou variantu by se mohla ve Sněmovně mohla najít potřebná většina všech poslanců.

Nová ministryně Jurásková s poplatky souhlasí
S vybíráním poplatků naopak souhlasí nová ministryně zdravotnictví Dana Jurásková. „Poplatky v každém případě ano. Já teď budu bojovat za to, aby poplatky zůstaly v té podobě, v jaké jsou nyní,“ prohlašovala Jurásková krátce po svém uvedení do funkce.

ODS už poplatky znovu nezavede
ODS s vybíráním poplatků souhlasí. Pokud by se ale poplatky podařilo zrušit, tak s jejich opětovným zavedením už nepočítá, a to i v případě volebního vítězství. „Zrušení poplatků by bylo nešťastné. My už ale rozhodně poplatky nebudeme dávat do volebního programu, ani se snažit po volbách je znovu zavést,“ řekl poslanec ODS Boris Šťastný.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.