Nemoc postupuje dál, míří na jižní polokouli - Vznikne supervirus? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nemoc postupuje dál, míří na jižní polokouli - Vznikne supervirus?

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA/HONGKONG – Nový chřipkový virus A/H1N1 se podle odborníků ze Světové zdravotnické organizace (WHO) začne v příštích měsících šířit na jižní polokouli, kam nyní přichází zima. Chřipkovým virům se daří v chladných měsících a jejich šíření je v zimě také rychlejší. Co dalšího ještě hrozí?

  • Vznik superviru = virus se zkříží s agresivnějšími chřipkovými viry (např. ptačí chřipkou – úmrtnost je až 70 %).
  • Rozšíření viru i do tropického pásma (hojně tu totiž využívají klimatizaci, ta je ideálním prostředím pro množení a šíření viru).
  • Prasečí chřipkou onemocní lidé, kterým se jinak běžná lidská chřipka vyhýbá (prodělání sezonní chřipky je údajně nejlepší vakcínou).
  • Šíření nemoci mezi jednotlivými státy (dosud se virus do světa šířil pouze prostřednictvím turistů, kteří se vrátili z Mexika).
  • Výrazně vzroste počet nakažených i mrtvých (včera bylo evidováno 1124 nemocných ve 21 zemích světa, v Česku se nemoc zatím nepotvrdila).
Sophie De Salis (12): Prasečí chřipka? Je to jako nachlazení

PRAHA/LONDÝN – Ve Velké Británii zavřeli čtyři školy kvůli postupující nákaze prasečí chřipky. Jednou z nich je i prestižní Alleyn’s School, soukromá škola ve východním Londýně, kam chodí i třeba děti herců Juda Lawa nebo zpěvačky skupiny Jamiroquai Jay Kay. Roční školné přijde na 400 tisíc korun. Onemocnělo tu šest dětí! Mezi nimi i Sophie De Salis (12).

Ve středu si stěžovala na nevolnost, byla malátná a měla vysoké horečky. V sobotu ji lékař vyšetřil na virus prasečí chřipky. Testy byly pozitivní. Už za tři dny po podání antivirotika Tamiflu se ale dívka cítila lépe. Přesto musí stále zůstávat doma a odpočívat. „Bylo to, jako kdybych měla jenom kašel a cítila se prostě pod psa. Jenže když se potvrdilo, že mám prasečí chřipku, dost mě to vyděsilo. Nakonec se ale ukázalo, že nemoc není horší než obyčejné nachlazení. Myslím, že není čeho se obávat,“ prohlásila Sophie.

Mnohem hůř vše prožívala Sophiina matka. Tu pořádně vyděsil telefonát ze školy. „Všechny děti, které měly horečku, testovali na virus prasečí chřipky, který tam zanesla dívka, jež trávila Velikonoce s rodiči v Americe. Sophie byla mezi nimi...“ Nikdo další z rodiny neonemocněl. Ani Sophiiny sestry Alex (17) a Katie (14), které navštěvují stejnou školu. „Ani chvilku jsme nepřemýšleli nad tím, že by Sophie mohla mít prasečí chřipku. Vypadalo to jako obyčejné nachlazení. Takže jsme ji ani nijak neizolovali.“ prozradila Sophiina matka.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.