Tlusťochu, připlať! Pozor, dovolená se vám může prodražit | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tlusťochu, připlať! Pozor, dovolená se vám může prodražit

Obézní lidé si za letenku zřejmě připlatí.
Obézní lidé si za letenku zřejmě připlatí. (: ara)

PRAHA – Je čas zhubnout! Blíží se doba dovolených a vyvalit špeky na pláži netouží nikdo z nás. Jenže je tu ještě další důvod, proč shodit nějaké to kilo. Evropská nízkonákladová letecká společnost Ryanair vás totiž nechá pořádně připlatit, pokud máte nějaké to kilo navíc.

Letenky pro otesánky – dražší o 29 %!

Cena letenky se zvedne až o 29 %. Třeba ČSA nemají váhové limity, ale pokud se »nevejdete«, musíte si dokoupit sousední sedadlo za čistý tarif bez poplatků a tax.

Letecká společnost Ryanair patří Michaelu O´Learymu, jednomu z nejbohatších Irů, který levnými letenkami způsobil revoluci v létání po Evropě. Aby i období finanční krize a stále se snižujících zisků zvládl, vymyslel podnikavec celou řadu opatření, nad kterými zdravý rozum zůstává stát. Jenomže fungují! Už v březnu přišel s nápadem zpoplatnit toalety (cca 30 Kč) a použití toaletního papíru s obrázkem hlavy šéfa Ryanairu, či zapůjčení hazardních her.

A teď vymyslel tzv. fat tax, tedy příplatek pro tlouštíky. Zatím není jasné, podle čeho se bude nadváha počítat. Možné jsou čtyři varianty (viz rámeček) a na stránkách letecké společnosti mohli do včerejška hlasovat sami cestující.

Společnost Ryanair létá z Prahy do pěti evropských destinací – Stockholmu, Frankfurtu, Dublinu, Birminghamu a East Midlands (Anglie), z Brna pak do Londýna.

České aerolinie až tak striktní pravidla pro tlouštíky nemají. „Žádné váhové ani objemové limity neexistují. Zodpovědný by měl být cestující a dopředu zvážit, jestli se vejde do sedačky. V případě nových typů letadel je možností sklopná mezisedačková opěrka rukou, která vytvoří širší prostor pro sezení. Cestující si dopředu ke své letence dokoupí sousední sedadlo (tzv. extra seat), za které zaplatí čistý tarif bez poplatků a tax,“ představuje řešení ČSA tisková mluvčí Marcela Fialková.

Jak zjistíte, že si připlatíte...
Společnost Ryanair nechala cestující na svých internetových stránkách hlasovat o možnostech, jak vypočítat nadváhu těžkých pasažerů. Vybíralo se ze čtyř variant:

  1. Za každý kilogram přesahující hranici 130 kg (u mužů) a 100 kg (u žen).
  2. Za každý bod převyšující 40 bodů tzv. body mass indexu (30 bodů již značí obezitu).
  3. Za každý centimetr z obvodu pasu přesahující délku 110 cm (u mužů) nebo 100 cm (u žen).
  4. Příplatek za druhé sedadlo, pokud se boky cestujícího dotýkají současně obou ručních opěrek.

Pozn.: Hlasování bylo včera ukončeno, výsledky budou oznámeny během několika dní.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.