Eidam je státní poklad! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Eidam je státní poklad!

 (pro Aha! – Ivan Kahun)

ŽELETAVA – Podle průzkumů Společnosti všeobecného lékařství si většina Čechů dopřává k snídani pečivo s tvrdým sýrem. A tím nejoblíbenějším je eidam! Ročně se tak sní zhruba šest kilo sýra na osobu. Kdo by si ale myslel, že tenhle mléčný výrobek patří jen na talíř, pořádně by se spletl!


Kvůli válce musí být ve sklepech ukryto vždy 150 tun sýra

Eidam, který zraje v přírodních sklepích v Želetavě, je totiž státní sýrový poklad!

Ke státnímu pokladu nepatří jen korunovační klenoty nebo zásoby zlata, Kliknutím zvětšeteale i »obyčejný« sýr. Kliknutím zvětšeteSto padesát tun eidamu z unikátních želetavských sklepů totiž koupil stát. „V podstatě se jedná o státní rezervy České republiky, které jsou vyčleněny pro případ války nebo humanitární pomoci. Když vypukly konflikty v Srbsku nebo v Afganistanu, posílali jsme sýr tam. Čtyřikrát za rok chodí kontrola, která zjišťuje, Kliknutím zvětšetezda dané množství sýra o stáří minimálně osmi a maximálně padesáti dní máme vždy připraveno. Kdyby sýr chyběl, jednalo by se o trestný čin ohrožení státu,“ vysvětlil želetavský mistr sýrař Miroslav Hrazdil.

Nejpopulárnější značky českých sýrů

1. Eidam
Kliknutím zvětšete2. Veselá kráva
3. Hermelín
4. Niva
5. Apetito
6. Ementál
7. Lučina
8. Olomoucké tvarůžky
9. Romadur
10. Lipno

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.