Jedete na dovolenou? Za litr benzinu dáte i 45 Kč! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Jedete na dovolenou? Za litr benzinu dáte i 45 Kč!

Na stále stoupající ceny benzinu si budeme muset zřejmě zvyknout.
Na stále stoupající ceny benzinu si budeme muset zřejmě zvyknout. (Aha! – Martin PEKÁREK)

PRAHA/BERLÍN – Každý rok se to opakuje. Sotva se přiblíží doba dovolených ceny benzinu letí rapidně vzhůru. Ani letošní prázdniny nejsou výjimkou a průměrná cena naturalu 95, která se u nás pohybuje kolem 31,70 korun za litr, jen tak neklesne.

 

Jen od počátku července vzrostla o 60 haléřů a cena může ještě vzrůst. Nafta nyní v průměru stojí 30,50. A ani ostatní evropské země na tom nejsou lépe. Aha! přináší přehled cen benzínu a nafty v jednotlivých zemích Evropy. Teď si můžete spočítat kolik peněz utratíte za benzin při cestě na dovolenou k moři. Nejlevněji svého plechového miláčka nakrmíte v Bulharsku pak následuje Španělsko a Polsko. Naopak nejdráže se benzin prodává v Norsku a Nizozemí.

Ale ani v Česku za benzin moc neušetříte. Podle ekonomů může cena naturalu 95 vyskočit až na víc než 32 korun za litr! „Nejoptimističtější předpovědí je stagnace cen, ale spíše bych čekal další velmi pozvolný růst cen pohonných hmot minimálně směrem k úrovni 32 korun za litr naturalu 95,“ uvedl analytik Petr Sklenář z firmy Atlantik FT. Růst cen je způsobený zvýšenou prázdninovou poptávkou po pohonných hmotách, historicky nejvyšší cenou ropy a kurzem dolaru ke koruně.

Porovnejte průměrné ceny benzinu a nafty v Evropě a spočítejte si kolik zaplatíte za cestu na letní dovolenou.

Čtěte více v tištěném Aha!

10.7.2006

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.