Zemětřesení v Itálii - Děs: 150 mrtvých! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zemětřesení v Itálii - Děs: 150 mrtvých!

Přísloví o domečcích z karet bylo včera v Itálii namístě.
Přísloví o domečcích z karet bylo včera v Itálii namístě. (ČTK/AP)

ŘÍM – Silné zemětřesení, které včera nad ránem postihlo střední Itálii, si vyžádalo na 150 životů, z toho několika dětí. Podle italské agentury ANSA je mezi oběťmi i česká studentka. Více než 1500 lidí je zraněno. Sto tisíc přišlo o střechu nad hlavou. Kritickou situaci hlásí nemocnice. Nedostává se pitné vody a léků. V aquilské nemocnici lékaři ošetřují raněné pod širým nebem. V provozu je jen jeden operační sál.

Obětí je i jedna Češka!
Chybí pitná voda a léky!
100 tisíc lidí bez domovů!

První otřesy země se ozvaly krátce po půl čtvrté ráno. „Vzbudil mě zvuk připomínající bomby. Chtěli jsme utéct, ale nešlo to, vše kolem nás padalo,“ líčí situaci jeden z obyvatelů města Aquila Angela Palumbo (87). O dvě hodiny později už celé město ovládl chaos. Záchranáři pátrali po zavalených v troskách domů, tisíce lidí vzbuzených uprostřed spánku zmateně pobíhaly po ulicích.

„Žiji ve velkém cihlovém domě se zdmi tlustými jeden metr. Najednou jsem cítil, že se celý dům chvěje jakoby ze střechy. Postel, v níž jsem spal, narážela na zdi pokoje. Ihned jsem vyskočil, abych zachránil svého pětiletého syna. Otřesy trvaly asi 20 sekund. Země se třásla jako rosol,“ takhle popisuje situaci další ze svědků neštěstí.

Epicentrum bylo v hloubce 10 000 metrů asi 85 kilometrů severovýchodně od Říma, kde otřesy rovněž pocítili. Odborníci hovoří o zemětřesení síly 5,8 až 6,3 Richterovy stupnice. Zemětřesení nad 6 stupňů může ničit až do vzdálenosti 100 km. V Itálii je situace obzvlášť nebezpečná. Mnoho staletých budov je zde v havarijním stavu.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.