Práce na »živnosťák«! Velký přehled jestli se vám vyplatí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Práce na »živnosťák«! Velký přehled jestli se vám vyplatí!

Petr Nečas
Petr Nečas (: ČTK)

PRAHA – Mezi krizovými opatřeními, o nichž vláda uvažuje, je i dočasná legalizace tzv. švarcsystému. To znamená, že by si zaměstnanci zařídili živnostenské listy a pracovali pro zaměstnavatele jako živnostníci. Tenhle nápad vítá i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).


Ministr Petr Nečas chce zavést »švarcsystém« bez výjimek na dva roky
<> Jak je to pro vás výhodné?

> Kolik budete brát čistého
> Jak si zařídit živnostenský list
> Jak ze státu »vytřískat« co nejvíc

PRAHA – Mezi krizovými opatřeními, o nichž vláda uvažuje, je i dočasná lega- lizace tzv. švarcsystému. To znamená, že by si zaměst- nanci zařídili živnostenské listy a pracovali pro zaměstnavatele jako živnostníci. Tenhle nápad vítá i ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Ten Hospodářským novinám řekl, že by ho povolil živnostníkům bez výjimek na dva roky! Jako dočasné řešení by mělo výrazně ulevit zaměstnavatelům, kteří by tak mohli méně propouštět. Švarcsystém má ale i svá rizika a klade vyšší nároky na zaměstnance, z nichž se stávají živnostníci. Jaké jsou jeho výhody a nevýhody? Budete brát více peněz?

Co je to legální švarcsystém?

Kliknutím zvětšeteFirmy se dohodnou se zaměstnanci, že si lidé opatří živnostenský list. Zaměstnavatel tak za ně nebude platit zdravotní a sociální pojištění, takže ušetří na nákladech. Firmy tak nebudou tolik tlačeny k tomu, aby propouštěly. S legalizací švarcsystému by se také mohl zvýšit počet pracovních příležitostí. Když dnes firma potřebuje nabrat lidi, bojí se pracovního poměru, protože je těžké se těch lidí pak zbavit.

A co to přinese zaměstnancům? Kromě větší jistoty také to, že mohou dostat o trochu vyšší plat. Z toho, co firma ušetří, jim totiž může přidat. A navíc: pokud si noví živnostníci budou vše zahrnovat do nákladů, mohou ušetřit i mnoho tisíc korun.

Pro lidi s menšími platy ale švarcystém tolik výhodný nebude. Nečas tvrdí, že díky slevě na dani podnikům by lidé s malými příjmy mohli zůstat zaměstnanci – na švarcsystém by tak u firem pracovali spíše ti s vyššími příjmy.

Jaké jsou nevýhody švarcsystému?

Živnostník (tzv. OSVČ – osoba samostatně výdělečně činná) musí mít živnostenské oprávnění, musí vést účetnictví, podávat daňové přiznání, sám si hradí pojistné. Obtížněji získává hypotéky a vyšší půjčky. V okamžiku nemoci či odchodu do důchodu kvůli malým odvodům dostávají OSVČ minimální podporu jak v nezaměstnanosti, tak v nemocenské, a následně pak i nízký starobní důchod. Navíc se takových lidí může firma zbavit ze dne na den. Lze ale očekávat, že vláda by pro přechodné dva roky, kdy bude švarcystém povolen, vytvořila opatření, aby firmy nemohly nové živnostníky vyhodit ze dne na den.

Kdy a na jak dlouho bude zaveden?

Zatím není jisté, kdy by švarcsystém měl začít platit. Jeho prosazení totiž nebude jednoduché. Ostře proti se postavili odboráři. Ministr práce a sociálních věcí Nečas nicméně navrhuje legalizaci švarcsystému až do konce roku 2011. Po ukončení platnosti by se švarcsystém stal opět nelegálním.

Jaký je postup při vyřizování živnostenského oprávnění?

Živnostenský list se už nevydává. Podnikatel svá živnostenská oprávnění nově prokazuje tzv. výpisem ze živnostenského rejstříku. Živnost ohlašovací je možné ohlásit, rovněž tak požádat o koncesovanou živnost na kterémkoliv živnostenském úřadě.

Co je k tomu všechno potřeba?

Tady je třeba konkrétně říci, o jakou živnost se jedná a také kdo živnost ohlašuje či o živnost žádá. Kompletní informace lze získat na webových stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu www.mpo.cz/cz/podpora-podnikani/zivnost-podnikani.

Kolik za to všechno zaplatím?

Podnikatel, který teď nemá žádnou živnost, zaplatí za první podání (nezáleží na tom, kolik živností ohlašuje či o kolik koncesovaných živností žádá) 1000 Kč. Pokud bude již v živnostenském rejstříku veden a bude vlastnit platné živnostenské oprávnění, správní poplatek činí 500 Kč.

Jaké jsou druhy živnosti a co do nich spadá?

Živnosti se člení na ohlašovací a koncesované:
Ohlašovací živnosti vznikají ohlášením, pokud jsou splněny všechny zákonem stanovené podmínky. Patří mezi ně:
1. Volná živnost – zahrnuje 80 oborů,
2. živnosti řemeslné – předpokladem je vyučení v oboru, resp. maturita v oboru, nebo praxe po dobu 6 let.
3. Vázané živnosti – vazba na vzdělání a léta praxe.
Koncesované živnosti vznikají dnem nabytí právní moci rozhodnutí o udělení koncese.

Co všechno si může živnostník dát do nákladů?

Existují dva druhy nákladů – reálné a paušální. Pokud jste žádné velké náklady neměli, nejspíš se vám budou hodit paušální výdaje podle zákona. Navíc si nemusíte příliš lámat hlavu s daňovou evidencí nebo účetnictvím, stačí, když máte doklady o svých příjmech. A naopak, pokud jste do podnikání hodně investovali, mohou být pro vás výhodnější reálné výdaje. Spočítejte si, zda skutečné náklady překračují částku, která se rovná procentu paušálních nákladů. Pokud ano, odečítejte reálné výdaje a naopak.

Kolik mohou být reálné náklady?

Reálné náklady jsou náklady, které máte skutečně prokázány, tzn. máte na ně stvrzenku, fakturu. Můžete také využívat odpisy – pro hmotný majetek okamžitě do částky 40 000 Kč a pro nehmotný do 60 000 Kč. Nad vyšší částky odepisujete v průběhu několika let. Pokud máte vysoké vstupní náklady, je pro vás systém reálných nákladů výhodný. Neplatíte totiž žádné daně, ale jen zdravotní a sociální pojištění 3310 Kč.

Co jsou paušální náklady?

Je to zvýhodnění pro malé podnikatele, aby nemuseli skladovat každou stvrzenku, tak mají daný paušál – např. řemeslníci si z příjmů odečtou 60 procent, ostatní živnostníci (například ti podnikající ve službách) 50 procent. 30 procent se odečítá z příjmů z pronájmu movitých a nemovitých věcí. Co to vlastně znamená? Když řemeslník vydělá 300 000 Kč za rok, může si do paušálních nákladů dát 150 000 Kč bez ohledu na to, kolik opravdu činily. Zbývajících 150 000 Kč je daňový základ. Z něj platíte zdravotní a sociální pojištění i daň.

Jak fungují daňové kontroly?

Daňová kontrola může přijít až 30 dnů po podání daňového přiznání. Většinou živnostníci přinesou účetní doklady na finanční úřad, ale záleží na vzájemné dohodě.

Co když udělám v daňovém přiznání chybu?

Pokud finanční úřad přijde na nesrovnalost, živnostník je povinen doplatit dlužnou částku.

Kolik vyděláte při práci na živnostenské oprávnění?

Kliknutím zvětšeteNa švarcystému vydělají zejména podniky, ale také lidé, kteří mají vyšší příjmy. Pokud totiž budou kromě příjmů zároveň trvale vykazovat vysoké náklady, jako se tomu velmi často děje teď, nezaplatí žádné daně – do nákladů si dají telefon, auto a jeho provoz, notebook, elektroniku, psa, toaletní potřeby... Finta je v tom, aby náklady byly přibližně stejně vysoké jako příjmy. Při příjmu 50 000 měsíčně takhle vyděláte oproti stejně vysokému zaměstnaneckému platu 10 000 Kč měsíčně! Ale pozor, pokud budete dlouhodobě vykazovat ztrátu, může si na vás došlápnout finančák. A když zjistí, že si náklady vymýšlíte, bude zle...

Berete 20 tisíc hrubého?
Vyděláte 840 korun měsíčně

Zatímco nyní měsíčně berete 15 850 Kč čistého, po zavedení švarcsystému můžete brát 16 690 Kč. To když budete mít stejně vysoké náklady jako příjmy...

Jak vyplnit daňové přiznání za rok 2019 jako OSVČ >>>

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.