Senát: Zdravotnické poplatky se neruší - Děti do 18 let ale platit nebudou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Senát: Zdravotnické poplatky se neruší - Děti do 18 let ale platit nebudou!

Daniela Filipiová
Daniela Filipiová (Aha! – Alexandr Malachovský)

PRAHA – Nová ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) si připsala první vítězství ve válce o poplatky. Vyhrála bitvu o Senát, ale válku ještě vyhranou nemá. Senát včera odmítl zrušení poplatků a přijal návrh na změnu – děti do 18 let by tak mohly přestat platit poplatky u lékaře už od 1. dubna.

Podle nového návrhu by totiž za ambulantní návštěvu lékaře neměly platit děti do 18 let. Ochranný limit se jim má, stejně jako seniorům nad 65 let, snížit na 2500 korun. Naopak se zachovává poplatek za každou položku na receptu, ruší se však u léků s doplatkem vyšším než 30 korun. Do limitu by se měly započítávat doplatky za léčivé přípravky a potraviny.

Dopady změny zatím ministerstvo vyčíslilo zhruba na dvě miliardy. Výpadek příjmů lékařů chce ministerstvo kompenzovat. Přitom úplné zrušení regulačních poplatků by podle ministryně způsobilo výpadek z celého zdravotnického systému ve výši nejméně 11 miliard korun. „Z toho pět miliard by bylo vybraných na poplatcích, zbytek na obnoveném plýtvání zdravotní péče,“ uvedla Filipiová. O tyto peníze by podle ní nepřišel systém, ale konkrétní vážně nemocní pacienti.

Novou podobu poplatků ve zdravotnictví musí ještě posvětit poslanci. Ti zákon nemohou měnit, ale jen schválit nebo zamítnout. Naděje, že by takto upravený zákon prošel Sněmovnou, je velká. V úterý si totiž ministryně Filipiová (ODS) dojednala hlasy rebelek ze strany zelených a podpořit návrh by měli i lidovci.

Změny se nijak nedotknou krajských zdravotnických zařízeních. V krajských nemocnicích a lékárnách se totiž poplatky vybírat nebudou. Ve Středočeském kraji to platí od ledna, v dalších krajích by změna měla nastat v únoru. Kraje zatím musejí na dorovnání poplatků najít desítky milionů ve svých rozpočtech.

Kliknutím zvětšete

29.1.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.