Poslanci se shodli: Špaček není pták! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Poslanci se shodli: Špaček není pták!

Vinaři se každoročně děsí náletů špačků.
Vinaři se každoročně děsí náletů špačků. (: ČTK)

ZLÍN – Pěstitelé třešní si oddychnou. Zato špačkům začíná období hrůzy! Právě dnes totiž začíná hon na špačky! Ode dneška začala na jižní Moravě platit vyhláška o regulovaném odstřelu špačků.

Pěstitelé třešní si oddychnou. Zato špačkům začíná období hrůzy! Právě dnes totiž začíná hon na špačky! Ode dneška začala na jižní Moravě platit vyhláška o regulovaném odstřelu špačků. Proč? Především kvůli vinařům, kteří si stěžují, že jim tito ptáci ničí úrodu. A odstřel vítají i majitelé sadů třešní. Takové hejno špačků totiž dokáže sklidit úrodu raných třešní během jednoho odpoledne.

„Kdybych mohl, vystřílel bych je do jednoho. Doteď jsem nemohl dělat vůbec nic,“ tvrdí jihomoravský pěstitel Zdeněk Deutsch z Archlebova na Hodonínsku. Sám je myslivec a vlastní brokovnici. Právě tou se špačci budou střílet. Aby to tak mohlo být, poslanci parlamentu se rozhodli, že špaček už nebude pták. Prostě nyní je špaček drobná lovná zvěř a může se střílet brokovnicí. Při takovém výstřelu nezbude ze špačka, kterého lovec zasáhne přímo, nic než trocha peří. A několik dalších pravděpodobně poraní, či usmrtí broky, které mají po výstřelu z brokovnice značný rozptyl. Je opravdu nutné ty malé strakaté ptáčky střílet? Deník Aha! pro vás připravil argumenty pro a proti.

Proč je nestřílet

  • NEPOMŮŽE TO. „Špačci škodili vždycky. Odjakživa tady byla obrovská hejna,“ říká ornitolog Jaroslav Cepák. Odnepaměti se proti jejich útokům používalo plašení. „Domnívat se, že střílení špačků pomůže, je naivní,“ dodává. Špačků je podle něj tak velké množství, že i když se postřílejí stovky jedinců, škody na vinicích se nijak nesníží.
  • ZASÁHNE TO VĚTŠÍ ÚZEMÍ. „Střílení má spíše psychologický efekt pro vinaře. Mají pocit, že nejsou úplně bezbranní, že něco mohou dělat. Ale když se do hejna začne střílet, rozplašíte ty ptáky a budou se pak rozptylovat po větším území,“ říká ornitolog Jaroslav Cepák.
  • JSOU LEPŠÍ METODY. Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické tvrdí: „Je lepší plašení v kombinaci se zasítěním jednotlivých rostlin. Nesměl by se ale zastřešit vinohrad jako celek, protože ptáci – a nejen špačci – se mohou dostat pod síť, ale už se nedostanou zpátky a pod sítí uhynou.“ Navržená metoda nebyla vinaři přijata, protože jim připadala finančně náročná.

Proč je střílet

  • ŠKODÍ. Co špačci nesežerou, to přinejmenším poškodí a po prvním dešti plody uhnijí. Pěstitelé třešní přicházejí o úrodu. Ve vinohradech jsou nálety opeřenců daleko finančně citelnější, vniveč tak často přichází celá úroda, právě kvůli ochutnávce špačků.
  • BYLO NA ČASE. „Ministerstvo zemědělství přichází s vyhláškou o regulovaném odstřelu špačků od 1. 7. pozdě, potřebovali bychom jejich vstřícnost o měsíc dříve,“ tvrdí pěstitel Karel Kellner z Kyjova.
  • JE JICH MOC. Patří mezi nejhojnější evropské ptáky. Odhaduje se, že v Evropě žije kolem 35 až 60 milionů špačků a celosvětovou populaci tvoří více než 650 milionů jedinců.
  • JINDE SE TAKÉ STŘÍLÍ. Na jihu Evropy jsou tisícihlavá hejna špačků, která nalétávají na olivové nebo datlové plantáže, hubena ve velkém.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.