Rakovina prsu? Ne! Víc zabíjejí infarkty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rakovina prsu? Ne! Víc zabíjejí infarkty!

Anna Šišková
Anna Šišková

PRAHA (wer) – Rakovina prsu je nejobávanější nemoc žen. Podle statistik jich ale v Česku paradoxně 16krát víc umírá na infarkt! „Ročně na nemoci srdce a cév zemře asi 32 000 žen, na rakovinu prsu asi 2000,“ upozorňuje kardiolog Jan Piťha z Institutu klinické a experimentální medicíny.


Hrozba pro ženy

Ateroskleróza, která končí srdečními infarkty a mozkovými mrtvicemi, se začíná vyvíjet už od dětství, probíhá nenápadně a nijak se zpočátku neprojevuje. Ženy mají navíc oproti mužům jednu obrovskou výhodu, první potíže se u nich projevují až o 10 let později. Chrání je totiž ženské pohlavní hormony.

Zlom nastává v období přechodu (klimakteria), kdy ochranná funkce hormonů klesá, a nemoc ukáže svoji sílu. „U zhruba poloviny případů udeří tak náhle a nečekaně, že nedá postižené osobě ani šanci dostat se k lékaři,“ varuje doktor Piťha. Černé statistiky podtrhuje i výzkum, který proběhl ve Fakultní Thomayerově nemocnici v Praze. Doktoři vyšetřili 909 žen ve věku 45 až 54 let, tedy ve věku, kdy ochrana hormonů postupně mizí. „Pouze 43 ženy, necelých 5 % z celé skupiny, měly všechny rizikové faktory – jako hladinu cholesterolu, tlak krve, hmotnost – v normě,“ dodává Jan Piťha.

Kliknutím zvětšeteRady pro ženy

● Dodržujte správnou životosprávu zaměřenou na snížení hladiny cholesterolu.
● Hlídejte si krevní tlak.
● Přestaňte kouřit.
● Obvod pasu byste měly mít menší než 80 cm.
● Známý index tělesné hmotnosti (BMI) je důležité mít méně než 25.

Anna Šišková (48): Mám strach! Máma mi na srdce umřela v 60!

PRAHA (frr) – Rizika, která přináší věk, si uvědomuje i herečka Anna Šišková (48). „Mám vysoký cholesterol, je to dané asi geneticky, maminka mi umřela v šedesáti na srdce,“ popisuje svůj strach Šišková.

Na to, že není zcela v pořádku, přišla náhodou. „Zjistili mi vysoký cholesterol před lety při předoperačním vyšetření, když mi vyndávali mandle,“ popisuje. Od té doby se snažila zdravě jíst a věřila, že bude všechno v pořádku. „Jím hodně zeleniny a ovoce, málo masa, ale stejně mi cholesterol stoupal. Měla jsem pocit, že žiji zdravě, zvlášť teď, kdy jsem v období před klimakteriem,“ říká půvabná herečka, která se proto rozhodla vyhledat pomoc nutričních terapeutů Fóra zdravé výživy.


20.1.2009

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.