Unikátní operace - Transplantace rohovky na počkání | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Unikátní operace - Transplantace rohovky na počkání

Fotografie
Fotografie (internal)

PRAHA – Oční lékaři mají za sebou další unikátní zákrok! Poprvé dokázali transplantovat jen poškozenou část oční rohovky. Dosud museli vždy nahradit celou rohovku a pacientovi hrozilo velké riziko, že tělo rohovku od dárce nepřijme.

Oční lékaři mají za sebou další unikátní zákrok! Poprvé dokázali transplantovat jen poškozenou část oční rohovky. Dosud museli vždy nahradit celou rohovku a pacientovi hrozilo velké riziko, že tělo rohovku od dárce nepřijme.

Zatím jedinou pacientkou, která unikátní výkon podstoupila, je Emílie z Ostravy. „U paní Emílie, stejně jako u většiny pacientů, již nemusíme transplantovat rohovku v celé její tloušťce, ale pouze tu vrstvu, která je poškozená. Všechny ostatní, nepoškozené tkáně v oku zůstávají,“ vysvětlil operatér prof. MUDr. Martin Filipec z Oční kliniky Lexum.

Naději přinesl přístroj Amadeus II, který umí připravit s přesností několika mikrometrů tenkou lamelu rohovky dárce, jíž lékaři nahradí poškozenou tkáň pacienta. „Výhodou je možnost operace bez hospitalizace při znecitlivění oka kapkami, rychlejší rehabilitace vidění v průběhu několika dní či týdnů a mnohem nižší počet komplikací. Podstatně nižší je zejména riziko, že pacientův imunitní systém rohovku dárce nepřijme,“ uvádí prof. Filipec, který jako první v ČR provedl již implantaci umělé rohovky u slepých pacientů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.