Světová finanční krize - Český průmysl v ohrožení! Škodovka razantně omezuje výrobu a propouští | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Světová finanční krize - Český průmysl v ohrožení! Škodovka razantně omezuje výrobu a propouští

Fotografie
Fotografie (internal)

MLADÁ BOLESLAV – Podle nejnovějších čísel začíná být situace v českém průmyslu vážná. Propad produkce se týká prakticky všech odvětví. Průmyslová produkce v říjnu meziročně klesla o 7,6 %. Nejhůře jsou na tom automobilky. Výroba dopravních prostředků meziročně klesla o 14,7 %!

Podle nejnovějších čísel začíná být situace v českém průmyslu vážná. Propad produkce se týká prakticky všech odvětví. Průmyslová produkce v říjnu meziročně klesla o 7,6 %. Nejhůře jsou na tom automobilky. Výroba dopravních prostředků meziročně klesla o 14,7 %! A např. Škoda Auto drasticky snižuje výrobu, vyrábět se i po Novém roce bude jen čtyři dny v týdnu.

To s sebou stahuje i další obory – gumárenský a plastikářský průmysl, hutnictví apod. „Nikdo by neměl být překvapen, kdyby v příštím roce přišlo o práci i sto tisíc lidí,“ vysvětluje analytik Vladimír Pikora. Jen automobilový průmysl, který zaměstnává přes 130 tisíc lidí, plánuje snížit počet pracovních míst zhruba o 10 %. Mladoboleslavská automobilka navíc omezí od ledna do června výrobu na čtyři pracovní dny. Zaměstnanci zůstanou doma za 75 procent průměrného výdělku, v únoru navíc s denním příplatkem 50 korun. „Důvodem je pokles poptávky po našich vozech,“ říká mluvčí Škody Auto Jaroslav Černý.

Otázky k situaci ve Škodovce
  • Kolik zaměstnanců přijde o práci?
    Škoda propouští dalších 2500 zahraničních brigádníků (už jich propustila 1500). Jejich místa obsadí kmenovými zaměstnanci, které by propustila. Přirozenou obměnou pak opustí firmu tisícovka zaměstnanců.
  • Dojde k dalšímu propouštění?
    Zřejmě ne, situace se spíš bude řešit jinými opatřeními (omezování výroby a nucená dovolená). I to je pro zaměstnance nepříjemné, jejich vysoké průměrné výdělky půjdou dolů.
  • Koho dalšího postihne utlumení výroby ve Škodovce?
    Všechny dodavatele a subdodavatele i celý maloobchod v regionu. Lidé budou víc šetřit a nebudou nic nakupovat. Mnohem více lidí také bude dojíždět za prací do Prahy.
  • Zvýší se tím kriminalita v regionu?
    Policisté se na to připravují. Většina propuštěných zaměstnanců je totiž z ciziny.
  • Jak dlouho bude krize ve Škodovce trvat?
    Záleží na vývoji v zahraničí. Výraznější zlepšení situace nemůžeme očekávat dříve než ve druhé polovině příštího roku. Vrchol krize nastane na jaře.
  • Může se stát, že Škodovka zcela přemístí výrobu do zahraničí?
    Určitě to nastat v budoucnu může, ale teď ne.
  • Zlevní ještě auta?
    Ceny aut mohou ještě poklesnout o několik procent.
Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.