Test dětských cereálií: Lupínky nejsou zdravé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Test dětských cereálií: Lupínky nejsou zdravé!

PRAHA – Dáváte svému dítěti každý den ke snídani dětské cereálie a myslíte, že mu tak zajistíte dostatek vlákniny, minerálů a dalších prospěšných látek? Tak to je omyl!

 

Podle odborníků si koledujete o to, že vaše dítě bude mít z této »zdravé« snídaně nadváhu a další zdravotní problémy. Nezávislý průzkum časopisu TEST odhalil, že oblíbené cereálie obsahují i trojnásobně vyšší množství cukru, než je doporučená dávka. Dětské vločky a lupínky jsou výrobci sice propagovány jako součást zdravé výživy, ve skutečnosti ale děti učí návyku na přeslazené produkty a škodí jejich zdraví.

„Většina cereálií má velmi nízkou výživovou hodnotu. Mají několikanásobně zvýšené množství cukru, naopak obsah vlákniny je z výživového hlediska zanedbatelný. Děti si zvyknou na intenzivní sladkou chuť, kterou pak vyžadují. Takovéto cereálie navíc mají vysoký glykemický index a u dítěte vyvolají jen další pocit hladu,“ popsala odbornice na zdravou výživu Václava Kunová.

Podle průzkumů časopisu TEST navíc některé produkty obsahují i zvýšené množství nezdravých nasycených tuků. Dohromady s cukrem tak pro dítě i dospělé místo zdravé snídaně představují kalorickou bombu. Například Emco Biskiti čokoládoví mají sice ze všech zkoumaných cereálií nejméně cukru, bezkonkurenčně ale vedou v množství nezdravého nasyceného tuku.


Autor: (lt)

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.