Aha! vyzývá: ZASTAVTE LUPIČE(Z) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Aha! vyzývá: ZASTAVTE LUPIČE(Z)

Šéfovi ČEZu Martinu Romanovi lidé spílají, že může za zdražování energií. Také jim vadí astronomický plat 20 milionů Kč ročně a opce na akcie. Díky nim si vydělá další stamiliony.
Šéfovi ČEZu Martinu Romanovi lidé spílají, že může za zdražování energií. Také jim vadí astronomický plat 20 milionů Kč ročně a opce na akcie. Díky nim si vydělá další stamiliony. (Aha! – Martin Přibyl, Mária Rušinová, ara)

PRAHA – Lumpové! Kde na to máme brát? Tak nadává většina Čechů polostátnímu ČEZu, jeho šéfům a vládě, když se zvýší cena energií. Není se čemu divit – šéfové ČEZu berou i s odměnami desítky milionů ročně a zisky firmy stále rostou.

Lumpové! Kde na to máme brát? Tak nadává většina Čechů polostátnímu ČEZu, jeho šéfům a vládě, když se zvýší cena energií. Není se čemu divit – šéfové ČEZu berou i s odměnami desítky milionů ročně a zisky firmy stále rostou. Nad cenami energií (od ledna si u ČEZu připlatíme 10 procent) se pozastavuje i Hospodářská komora České republiky. „Zvyšování cen elektřiny je nehorázné a téměř sprosté vůči všem spotřebitelům, kteří se nemohou nijak bránit a elektřinu potřebují. Zejména, když klesají ceny ropy a uhlí, nevidíme žádný důvod k dalšímu zvyšování cen,“ říká prezident komory Petr Kužel. Proč stát, tedy většinový vlastník ČEZu, nezasáhne? A jak to bude s cenami elektřiny v budoucnu?

Proč za elektřinu platíme stále víc a víc, když klesá cena ropy?
Podle některých odborníků je to způsobeno vysokou poptávkou po elektřině, té je prý nedostatek. Třeba bývalý šéf ČEZu Jaroslav Míl ale tvrdí, že kvůli krizi je to naopak, elektřiny je přebytek. Nižší cena ropy se prý do ceny elektřiny promítne později, tvrdí ČEZ. Hospodářská komora má ale jasno: za vším je monopol ČEZu.

Proč stát netlačí na ČEZ, aby elektřina tolik nezdražovala?
Když se to politikům hodí, tvrdí, že cenu elektřiny neovlivňují, že je zde energetická burza. Jindy se ale pochlubí, jak se jim podařilo zabránit ČEZu, aby tolik nezdražoval – to nedávno tvrdil třeba premiér Topolánek. ČEZ prý chtěl zdražovat o 24 %, on dokázal zařídit zvýšení cen jen o 10 %. Takže stát na ČEZ přece jen může zatlačit, když chce. Otázkou je, proč Topolánek nevyjednal ještě o něco menší zdražení. Stát navíc může ovlivnit cenu proudu i nezvyšováním např. distribučních poplatků.

Jaký je systém na Slovensku?
Slováci změnili zákon tak, že posílili roli Energetického regulačního úřadu. Ten může více ovlivňovat ceny elektřiny. Premiér Fico je totiž velkým odpůrcem zdražování energií.

Co Evropská unie? Nebude regulovat ceny proudu?
Snahy jsou. EU se nelíbí, že v některých zemích firmy zneužívají monopolu.

Dočkáme se zlevňování cen elektřiny?
„V příštím roce může cena i klesat, ale v dalších pěti letech můžeme čekat další zdražování, a to klidně o 10 procent ročně,“ říká analytik Michal Ruml.

ČEZ teď nabídl tzv. zmrazení cen elektřiny. Mám toho využít? Jak to funguje?
Pokud se pro zmrazení rozhodnete, ČEZ vám bude garantovat, že v roce 2010 nebude vaše elektřina dražší než v příštím roce – bude tedy po příští dva roky stejná. Pokud se pro tuto variantu rozhodnete, musíte tak učinit do konce února. Zavoláte na linku ČEZ a tam změnu provedete. Odborníci ale radí zatím vyčkávat, a to třeba až do února. Tehdy bude jasnější, jestli se zmrazení vyplatí. Cena elektřiny by mohla i klesat, a tak byste na zmrazení ceny mohli i prodělat.

Existuje možnost nechat si účtovat ceny měsíčně či čtvrtletně, jak to funguje? Je to výhodné?
Měsíční nebo čtvrtletní zúčtování přesněji kopíruje vývoj cen na trhu. Teď ho doporučuje ministr Martin Říman. Zatím ho podle něj mnoho odběratelů nevyužívalo, při rostoucích cenách se ani nevyplácelo. „Naopak v době, kdy bude možná cena elektřiny delší dobu klesat nebo bude nízká, na tom může zákazník vydělat,“ řekl Říman na ČT. Pokud máte o tuto službu zájem, zavolejte na infolinku ČEZ, kde dostanete informace a můžete změnu tarifu provést. Pokud zvolíte měsíční vyúčtování, každý měsíc se vám bude cena elektřiny měnit podle situace na trhu.

Kliknutím zvětšete

Takhle si dělají lidé srandu z ČEZu

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.